Seneste Danmarksnyheder

Merkel i sjældent interview om Rusland: Jeg har ikke noget at sige undskyld for

På scenen sagde den 67-årige ekskansler også, at “diplomati ikke er forkert, bare fordi det ikke fungerede.”

– Det kan man give hende ret i, siger Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, der arbejder for at fremme en Europapolitisk debat, og fortsætter.

– Men mange havde nok forventet, at hun havde været mere reflekteret.

Lykke Friis kalder Merkels første interview siden hendes afgang for ‘uforløst’.

– Det er ikke så overraskende, for Merkel har i sine 16 år på magten været enormt kontrolleret. Kun én gang i sin politiske karriere har Merkel undskyldt, og det var da hun forbød tyskerne at gå i kirken i påskeferien under coronapandemien sidste år, siger Lykke Friis.

Ville ikke godkende Nato-medlemsskab

Under interviewet fastlog Merkel, at det også var det rigtige at have tætte handelsforbindelser til Rusland. Merkel er blandt andet blevet kritiseret for at godkende gasledningen Nordstream 2, der skulle fragte russisk gas til Tyskland. Gasledningen blev stoppet af Merkels socialdemokratiske efterfølger, Olaf Scholz, tidligere i år.

Hun var også imod at optage Ukraine i forsvarsalliancen Nato i 2008. Og det var også den rigtige beslutning, mener Merkel.

– Det var ikke et konsolideret, demokratisk land, og hvis det er et Nato-land, skal man være klar til at forsvare et sådant land, hvis det bliver angrebet. Og så er jeg meget sikker på, at Putin ikke ville lade det ske. Det var en krigserklæring set fra hans perspektiv, siger Merkel.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies