På overfladen er Rwanda et stabilt og velfungerende afrikansk land.
Hovedstadens gader er rene, og trafikken flyder stille gennem højlandet.
Turister kan besøge truede bjerggorillaer og føle sig velkomne i landet, der har rejst sig siden et af verdenshistoriens mest brutale folkedrab tilbage i 1994.
Det er samtidig her, Danmark vil lave en aftale om et asylmodtagecenter. Spontane asylansøgere, der kommer til Danmark, skal sendes til Rwanda.
Folk flygter fra Rwanda
Men Rwanda har en bagside. Menneskeretsorganisationer fremhæver år efter år, at der er store problemer med menneskerettighederne i landet.
Og tal fra FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, viser, at Rwanda ikke er for alle. I perioden 2018-2021 opnåede 5.654 rwandiske statsborgere asyl i andre lande.
– Det viser, at Rwanda fortsat er et meget autokratisk land, og det får vi jo også bekræftet fra forskellige organisationer, lyder det fra Thomas Gammeltoft Hansen, professor i migration og flygtningeret ved Københavns Universitet.
– Der er overvågning og undertrykkelse af især politisk aktive, ligesom der er sager om tortur og mistanke om politiske mord. Der er også et meget presset medielandskab, der gør, at især kritiske journalister har meget svære vilkår i Rwanda. Det betyder, at folk bliver nødt til at flygte og søge asyl i andre lande, siger Thomas Gammeltoft Hansen.
Politiske drab på modstandere
Horisont på DR har talt med flere politiske flygtninge fra Rwanda. De var ikke i sikkerhed i Rwanda og bor nu i andre lande – men også her frygter de for deres liv.
En af de sager, der for alvor har skabt frygt blandt kritikerne af Rwandas præsident, Paul Kagame, fandt sted i Sydafrika nytårsaften 2013.
Patrick Karageya var barndomsven med Kagame, og de to kæmpede sammen i den hær, der standsede folkedrabet for 28 år siden.
Patrick Karageya var så tæt på præsidentens inderkreds, at han endte på posten som Rwandas efterretningschef.
Men han brød sig ikke om den udbredte valgsvindel og undertrykkelse og ragede uklar med præsidenten – og sluttede sig til en politisk gruppe i Sydafrika, der fra udlandet forsøger at sikre en rwandisk opposition.