Seneste Danmarksnyheder

Med nyt forbud for kvinder skruer Taliban tiden tilbage til 90’erne

I august 2021, da Taliban holdt sit første pressemøde efter at have overtaget magten i Afghanistan, kunne man ellers have fået et andet indtryk af kvindernes fremtid.

– Vi vil give kvinder lov til at arbejde og studere indenfor specifikke rammer. Kvinder kommer til at være meget aktive i samfundet, men inden for rammerne af islam, sagde talsmand Zabihullah Mujahid ifølge Deutsche Welle.

Men her er det værd at bide mærke i “inden for specifikke rammer”.

– Det er en kattelem ind til mørket, siger Puk Damsgård.

Og den lem har Taliban nu ført den afghanske befolkning ind ad.

Samtidig med at de holdt pressemøder med andre løfter, fratog Taliban millioner af piger deres skolegang, da de nægtede piger fra sjette klasse til og med gymnasiet at studere.

– De knækkede uddannelseskæden for piger midtover, så at de nu bandlyser kvinder på universiteterne, er ingen overraskelse. Men det gør det ikke mindre tragisk, siger Damsgård

‘Taliban er Taliban, som vi kendte dem’

Taliban har rullet centrale rettigheder for kvinder tilbage til 1990’erne, da islamisterne sidst havde magten i landet, og hvor kvinder heller ikke havde adgang til skoler og universiteter. I dag kan piger i landet gå i skole indtil 5. klasse.

Ud over begrænsninger i skolegang er fuld tildækning blevet et krav for kvinder i offentligheden, samtidig med at de blandt andet er blevet forment adgang til træningscentre, parker og svømmehaller i hovedstaden, Kabul, skriver BBC.

Offentlige afstraffelser, hvor både kvinder og mænd bliver tildelt piskeslag, er tilbage, og i sidste uge gennemførte Taliban-styret den første offentlige henrettelse, siden de overtog magten i landet.

– Taliban er Taliban, som vi kendte dem engang. Vi er tilbage til 90’erne, og det er gået meget, meget hurtigt, siger Puk Damsgård.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies