Allerede i marts måned annoncerede Biden, at han i de efterfølgende måneder ville sende 180 millioner tønder olie ud fra de strategiske lagre.
For efter Rusland invaderede Ukraine i februar, er sanktionerne regnet ned over Rusland, og det har været med til at sende energipriserne i vejret.
– De 15 millioner tønder er den sidste del af de 180 millioner tønder. Nu har Biden forud for vinteren sagt til markederne og amerikanerne, at “nu kommer olietønderne. De kommer til december, så vinteren bliver måske ikke så slem, som I tror”, siger Steffen Kretz.
Olielandene presser prisen i vejret
Tidligere på måneden besluttede sammenslutningen af olieproducerende lande i OPEC+ at skrue ned for produktionen med to millioner tønder om dagen for at få oliepriserne til at stige.
En beslutning, der har presset det amerikanske oliemarked og skuffet den amerikanske præsident.
– Præsidenten mener, at vi bør genoverveje vores forhold til Saudi-Arabien. Han er villig til at samarbejde med Kongressen om, hvordan forholdet skal se ud fremover. Han ved, at mange medlemmer har udtrykt bekymring for, hvordan det står til med OPEC+, lyder det fra talsmanden for Bidens Nationale Sikkerhedsråd, John Kirby.
USA havde opfordret OPEC+, hvor + blandt andre står for Rusland, til ikke at sænke produktionen. Blandt andet fordi lavere priser betyder færre oliepenge til Rusland. Penge, der kan bruges til at finansiere krigen i Ukraine.
– Lad os bare være helt ærlige – det er Putin og Saudi-Arabien mod USA, sagde den demokratiske senator Dick Durbin, efter olielandenes beslutning om at nedsætte produktionen og tvinge priserne op.
Der er flere stemmer i Det Demokratiske Parti, der synes, at man skal gøre helt op med forholdet til Saudi-Arabien, fortæller Steffen Kretz.
– For USA handler det om en aftale, hvor USA har sagt til Saudi-Arabien: “Vi giver jer sikkerhed – blandt andet militærhjælp, til gengæld skal I give os energistabilitet”.
– Nogle mener, at der stadig er sikkerhedsmæssige interesser i at have et samarbejde med Saudi-Arabien. Men mange ser meget kritisk på forholdet på grund af landets menneskerettighedsovertrædelser, landets brutale krig i Yemen og på grund af likvideringen af journalisten Jamal Khashoggi fra Washington Post, siger Steffen Kretz.
Det kan dog blive svært at lægge Saudi-Arabien helt på is.
– Sagen lige nu er, at man ikke – hverken i USA eller i resten af verden – kan undvære den olie, Saudi-Arabien pumper op, siger Steffen Kretz.
Et omstridt’fistbump’
Inden OPEC-landene skruede ned for oliepumperne – blev der for en kort periode skruet minimalt op, skriver Reuters.
Det skete efter, at Joe Biden i sommer rejste til Saudi-Arabien og fistbumpede den saudiarabiske kronprins, Mohammed Bin Salman, ved et kritiseret besøg i den olierige ørkenstat.
Sådan så det ud, da Biden og Bin Salman i juli kammeratligt slog næverne sammen. En hilsen, der blev flittigt benyt under coronapandemien: