Først den ene vej – og så den anden vej.
Den manøvre, som Rusland har foretaget sig i dag, bliver kaldt en kovending: For få dage siden satte russerne en midlertid stopper for den internationale aftale, der sikrer at ukrainsk korn kan skibes ud af landets havne ved Sortehavet.
I dag har russerne så meddelt, at de tilslutter sig aftalen igen, hvilket må siges at være ‘en kravlen-ned-fra-træet’-manøvre fra russisk side, siger DR’s Rusland- og Ukrainekorrespondent, Matilde Kimer.
– Rusland havde i princippet ikke andre valgmuligheder end at vende tilbage til aftalen eller fysisk at forhindre skibene i at komme igennem, og det ville ikke være blevet taget godt imod, heller ikke i de lande, der skulle modtage kornet, siger hun.
FN og ledere rundt om i verden havde advaret om, at Ruslands suspendering af kornaftalen truede med at forværre den globale fødevarekrise.
Matilde Kimer: En fejlkalkulering fra russisk side
Rusland beskyldte i lørdags Ukraine for at udnytte sikkerhedskorridoren, der er etableret til korneksporten i Sortehavet, ved at foretage et droneangreb på den russiske flåde ved Krim, hvilket Ukraine har nægtet.
Som konsekvens valgte russerne altså at suspendere kornaftalen, men FN, Tyrkiet og Ukraine fortsatte alligevel med at skibe korn gennem Sortehavet.
– Russerne har vurderet at ved at vende tilbage til aftalen, ville de i det mindste ikke fremstå lige så svage, som hvis de blev ved med at forsøge at sætte foden ned og samtidig se kornskibene blive ved med at sejle forbi, vurderer Matilde Kimer.
I videoen herunder kan du se mere om krigens konsekvenser for fødevarekrisen.