Seneste Danmarksnyheder

Matilde Kimer: Det er en stærkt presset Putin, der nu er i gang med at eskalere konflikten

Der er tale om en eskalering af konflikten i Ukraine, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, her til morgen har annonceret en delvis militær mobilisering af den russiske hær.

Sådan lyder vurderingen fra DR’s Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

– Det er er ingen hemmelighed, at det har været afsindigt svært for den russiske regering at rekruttere folk til at tage til Ukraine. Nu bliver det så tvungen mobilisering, siger hun med henvisning til, at 300.000 reservestyrker ifølge det russiske forsvarsministerium nu vil blive indkaldt til hæren.

Ifølge Matilde Kimer har den “den største akutvare for Rusland” netop har været mandskab.

– Nu må vi se, hvor hurtigt man kan stampe de her mennesker op. I de seneste uger og måneder har vi set, at det har været ganske vanskeligt for Rusland at finde soldater, der har været villige til at tage til fronten. Hvis man reelt lykkes med at sende flere hundredetusinde soldater afsted, så vil det give større modstand og flere kampe, siger Matilde Kimer.

Truer med atomvåben

Morgenens tale var den første store tale til nationen fra den russiske præsident, siden han indledte sin invasion af Ukraine i slutningen af februar i år. Her nævnte han blandt andet også, at Vesten lige nu udsætter Rusland for såkaldt ‘atomafpresning’, og at han ikke vil finde sig i det.

– Jeg siger til Vesten, at vi har masser af våben. Hvis vores lands territoriale integritet bliver truet, vil vi bruge alle nødvendige midler til at forsvare Rusland og vores folk. Vi bluffer ikke, sagde den russiske præsident under talen og tilføjede, at den russiske regering vil øge våbenproduktionen i Rusland.

Ifølge Matilde Kimer er der tale om en direkte atomtrussel mod Vesten, og det er “meget bombastiske udmeldinger”, understreger hun. Om det er bluf eller ej, kan hun dog ikke sige.

– Det er en fuldstændig åben trussel om, at Putin er villig til at bruge atomvåben, hvis man bliver presset. Det er noget, vi har talt om og frygtet i månedsvis, og nu tager han den frygt og holde den lige op i ansigtet op på den vestlige verden. Jeg er ikke i stand til at vurdere, om at han er klar til at trykke på den knap, eller om han bluffer. Men det er ikke noget, der er sjovt at høre, siger Matilde Kimer og tilføjer, at den russiske præsident lige nu er “voldsomt presset”.

– Det her er en Putin, der på nærmest alle parametre er på bagben, fordi det går dårligt med krigen, og fordi stemningen i Rusland er dårlig, utryg og usikker. Så det er en anden Putin, og han er risikovillig i en grad, fordi man har alt at tabe, siger DR’s Rusland-korrespondent og tilføjer, at nu rykker krigen i Ukraine for alvor ind i tusindvis af russeres hjem.

– Rigtig mange russere har evnet at bygge en mur op, hvor krigen har virket som noget meget fjernt og uvedkommende for dem. Nu er det også deres fædre, mænd og sønner, der bliver trukket ind i den, om de vil det eller ej. Den seneste måling, man kan tillægge nogen som helst værdi, viste, at hver femte russer støttede krigen. Det efterlader unægtelig et flertal, der enten er ligeglade eller direkte imod den, siger Matilde Kimer.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies