Seneste Danmarksnyheder

Lyssky lejesoldater pryder pludselig russiske reklamer og avisforsider

Det er en bemærkelsesværdig udvikling, mener Niklas Møller Rendboe, der er projektforsker ved Forsvarsakademiet og har skrevet speciale om netop Wagner-gruppen.

– Det er helt nyt, at russiske medier tør tale så åbent om Wagner-gruppen, siger han.

– At det sker så pludseligt, som vi ser det nu, tyder på, at det er orkestreret højere oppe i systemet.

Kan hverve straffefanger til krigen

Niklas Møller Rendboe mener, at de drypvise avisforsider og tv-indslag, der hylder de private lejesoldaters indsats i Ukraine, er en måde at teste, om den russiske befolkning er ”modnet til at acceptere de særlige styrker” fra Wagner-gruppen.

Den proces er vigtig, fordi en legitimering af gruppen åbner sluserne for, at Rusland kan hverve en langt større del af befolkningen til krigen i Ukraine, vurderer han.

Og det er en vigtig prioritet for Ruslands præsident, Vladimir Putin, der torsdag meldte ud, at den russiske hær skal udvides med 137.000 soldater næste år.

Ifølge Emil Rottbøll, der er Rusland-korrespondent for Berlingske, har styret i Rusland en interesse i at bruge Wagner-gruppen til at hverve dele af befolkningen, som den officielle hær ikke kan stå på mål for.

– Ved at bruge Wagner-gruppen kan man få fat i nogle andre mennesker, end man kan som officiel russisk hær, siger han.

– Det er jo reelt ulovligt at hverve straffefanger fra de russiske fængsler til at gå i krig, og en officiel russisk myndighed ville aldrig kunne gøre det. Men Wagner-gruppen kan nemmere bevæge sig i den gråzone, siger Emil Rottbøll.

Har ’enormt høje tabstal’

På papiret eksisterer Wagner-gruppen ikke. Den militære virksomhed er ikke officielt registreret i Rusland, og præsident Vladimir Putin har ved flere lejligheder benægtet enhver forbindelse mellem gruppen og den russiske stat.

Men som krigen i Ukraine er skredet frem, er gruppens betydning vokset. Og selvom den russiske top stadig benægter enhver forbindelse mellem Wagner og regeringen, menes gruppens operationer i Ukraine i vid udstrækning at være tæt koordineret med det russiske forsvarsministerium.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies