Seneste Danmarksnyheder

Lula vinder snæver sejr og bliver Brasiliens præsident – igen

Den tidligere præsident Luiz Inaxio Lula de Silva – bedre kendt som Lula – kan endnu en gang se frem til at indtage præsidentposten i Brasilien.

Det stod klart i nat, efter en fuld optælling af stemmerne ved gårsdagens anden runde af præsidentvalget viste, at Lula har fået 50,9 procent af stemmerne.

Den siddende præsident, højrefløjens Jair Bolsonaro, fik 49,1 procent af stemmerne.

Lula de Silva har tidligere været præsident i perioden fra 2003 til 2010. I sin sejrstale slog han fast, at han blandt andet vil bruge sin kommende embedsperiode på at samle sit splittede land og sikre, at brasilianerne “lægger de våben, der aldrig skulle være blevet taget op”.

– Jeg vil lede for 215 millioner brasilianere, og ikke bare for dem, der har stemt på mig. Der finde ikke to Brasilien. Vi er ét land, et folk, en stor nation, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Vil beskytte regnskoven

Lula opfordrede samtidig til internationalt samarbejde om bevarelsen af Brasiliens store Amazonas-regnskov.

– Brasilien og verden har brug for, at Amazonas er i live og ånder. Et træ, som stadig står, er mere værd end et ton ulovligt fældet træ, siger Lula ifølge BBC.

Dermed lagde Lula skarpt afstand til den nuværende præsident, Jair Bolsonaro, som siden sin indsættelse i 2019 har været en omstridt figur, blandt andet på grund af sin lempelige tilgang til kommerciel udnyttelse af regnskoven.

Også Bolsonaros håndtering af coronakrisen har vakt skarp kritik af præsidenten.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies