Seneste Danmarksnyheder

Liz Truss trækker sig efter 45 dage på posten: Professor giver brexit skylden

45 dage. Det er, hvad Liz Truss kan skrive på sit cv under punktet Storbritanniens premierminister.

Dermed er det den korteste regeringsperiode, en britisk premierminister har haft i Storbritanniens omkring 350 år lange historie som demokrati.

Det fortæller Stuart James Ward, der er professor ved Københavns Universitet, hvor han forsker i britisk historie og politik.

Liz Truss’ fald skyldes ikke bare de seneste uger, hvor dårlige sager har fået britiske medier til at skyde den ene efter den anden kritiske artikel afsted mod premierministeren i Downing Street 10. Roden til hendes fald skal nemlig findes, da Storbritannien meldte sig ud af EU.

– Det er et land, der stadig arbejder på at komme sig over konsekvenserne efter brexit-beslutningen i 2016. Siden David Cameron har der været dyb splittelse i Det Konservative Parti om landets overordnede retning, lyder det fra Stuart James Ward.

– Der har været et stigende pres for at komme videre i at få slippet fodlænken til EU, samtidig med at man fører en politik, der fokuserer på vækst og nye muligheder for Storbritannien. Det har vist sig ikke at kunne lade sig gøre for Liz Truss, siger han.

Markederne kunne ikke lide Truss’ politik

Foran Downing Street 10 i London erkendte Liz Truss selv, at hun fik posten i en tid med stor ustabilitet, og hvor landet gennem længere tid har kæmpet med lav økonomisk vækst.

Hun sagde, at hun havde fremlagt en vision, der ville levere højere vækst efter brexit.

– Jeg erkender, at jeg i den givne situation ikke kan levere på det, som jeg blev stemt ind på af Det Konservative Parti, lød det.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies