Seneste Danmarksnyheder

Liz Truss holder med næb og kløer fast i skatteplan midt i politisk kaos

Lille intern opbakning til Truss

Liz Truss vil med egne ord udfordre status quo og sætte mere skub i den britiske økonomi.

Og premierministeren holder altså fast i, at hun kan få britisk økonomi på ret kurs.

– Liz Truss mener, at hendes skattelettelser vil skabe vækst for alle i det britiske samfund – også dem, der bor i de områder, som er enormt fattige i forhold til de store byer som for eksempel London, siger DR’s korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

Og gennem hele talen forsøgte premierministeren at være optimistisk og ikke at lade sig påvirke af det politiske kaos, som hun befinder sig midt i.

– Det var tydeligt at mærke, at hun ikke ville lade det politiske kaos omkring hende påvirke talen. Måske tror hun, at det går væk, hvis hun ikke anerkender, det eksisterer. Så heldig, tror jeg dog ikke, hun er, siger Tinne Hjersing Knudsen.

– Det, den seneste måned har vist med al tydelighed, er, at Liz Truss ikke har opbakning i den brede britiske offentlighed. Det er simpelthen kun et snævert flertal blandt de menige medlemmer af Det Konservative Parti, der mener, at hendes visioner for det britiske kongerige er de rigtige.

Mange konservative vurderer, at det er bedre med nogle måneder med kaos end at fortsætte med en premierminister, som ikke kan sikre genvalg til partiet, siger Tinne Hjersing Knudsen.

– Det er så slemt, det står til med opbakningen til de konservative i øjeblikket. Selv ude på landet blandt landmænd og lignende mister de opbakning.

Kovending i forhold til topskattelettelser

Liz Truss har kun siddet på posten som premierminister i Storbritannien i en måned, og allerede nu pønser flere medlemmer af Underhuset på at afsætte hende.

– De tror simpelthen ikke på, at hun er i stand til at genvinde magten ved næste valg, siger Tinne Hjersing Knudsen.

Der er især Liz Truss’ planer om at gennemføre skattelettelser blandt Storbritanniens rigeste, der har sat skub i kritikken af hende.

Ambitionen om topskattelettelser blev dog skrottet for få dage siden.

Regeringen vil ikke skære i topskatten alligevel. Det skrev finansminister, Kwasi Kwarteng, på Twitter den 3. oktober med ordene:

– Vi forstår det, og vi har lyttet.

Liz Truss og co. har dog stadig som bekendt planer om at gennemføre skattelettelser på flere andre områder. Skattelettelserne skal sammen med en stor hjælpepakke til briternes energiregninger finansieres med lån, men det er endnu ikke tydeligt, hvordan det præcist skal foregå. Den samlede finansiering for planen bliver først fremlagt i slutningen af november.

Skattelettelserne talte Truss allerede om, inden hun blev valgt som premierminister – og igen og igen har hun lovet, at de vil blive gennemført. Blandt andet i sin sejrstale, da det for en måned siden stod klart, at hun skulle afløse Boris Johnson som Storbritanniens premierminister.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies