Det er ikke kun de britiske medier, der er hårde ved premierministeren. Heller ikke den britiske befolkning lader til at være tilfredse med situationen.
Ifølge en meningsmåling fra analyseinstituttet Ipsus er hun den mest upopulære premierminister i moderne britisk historie. 67 procent af de adspurgte svarer nemlig, at de er utilfredse med hende, mens kun 16 procent er tilfredse.
Og nu spekuleres der i, at hun bliver den kortest siddende premierminister nogensinde.
– De konservative prøver lige nu at gøre op med sig selv, hvordan de nemmest kan slippe af med hende, uden at det er for pinligt, og uden at der bliver udløst et parlamentsvalg, siger Tinne Hjersing Knudsen.
De Konservative står nemlig til at blive “udraderet”, hvis der bliver udskrevet valg nu, fortæller korrespondenten. Men der er samtidig diskussioner om, hvorvidt de kan tillade sig at skifte formand – og dermed premierminister – endnu en gang uden et parlamentsvalg.
Konservative kollegaer planlægger at vælte Truss inden for få dage, beretter Daily Mirror, der konstaterer, at “regeringen imploderer”. (Foto: © Screenshot fra avisens Twitter-profil.)
Det er nemlig kun medlemmerne af Det Konservative Parti – svarende til omkring 0,3 procent af briterne – der var med til at pege på Liz Truss i sensommeren. Derfor kan de konservative se frem til et meget voldsomt krav fra offentligheden om et valg, hvis de forsøger at skifte premierminister igen, siger Tinne Hjersing Knudsen.
Alligevel kan det komme på tale, vurderer hun.
– Det eneste, hun kan, er at købe mere tid. Så det er kun et spørgsmål om, hvornår og hvordan, og om hun holder helt indtil efter den 31. oktober, så hun kan få lov til at fremlægge en ny økonomisk plan – eller om hun ryger allerede i næste uge.
Anden kovending på kort tid
Regeringens varslede vækstpakke har fået bred kritik for at være økonomisk uansvarlig midt i en krisetid med skyhøj inflation. Truss-regeringens varslede blandt andet en række skattelettelser samtidig med advarsler fra analytikere om, at regeringen skal finde besparelser for over 500 milliarder kroner for at få den finansielle situation under kontrol.
Samtidig har planerne skabt enorm uro på de finansielle markeder, og det fik tidligere på måneden pundet til at dykke til et historisk lavpunkt, mens den britiske centralbank, Bank of England, har set sig nødsaget til at gribe ind og lave støtteopkøb af statsobligationer for mange milliarder.
Problemet for Liz Truss er, at finansmarkedet ikke tror på hendes planer, siger Justin Urquhart Stewart, formand for investeringsplatformen Regionally.
– Vi fik en premierminister, der kom til ved at love, at hun kunne udføre mirakler og skabe økonomisk vækst, siger han til nyhedsbureauet AP.
– Hun er havnet i modvind, fordi de fremlagde et budget, som markedet så på og sagde: ‘Vi tror ikke på jer, og I siger ikke, hvordan det skal lykkes’.