Seneste Danmarksnyheder

Liz Truss bliver Storbritanniens nye premierminister

Hun læste filosofi, politik og økonomi på Oxford University og blev medlem af Liberal Democrats. Her talte hun varmt for en afskaffelse af det britiske kongehus, men under sin studietid skiftede hun kulør og blev konservativ.

Under David Camerons regering nåede hun at have to ministerposter – blandt andet miljø- og fødevareminister. Da Theresa May kom til i 2016, blev hun justitsminister.

Flere penge ud til briterne

Med Liz Truss i Downing Street 10 bliver der også lagt på til forandringer i forhold til de stigende priser, som særligt har ramt energimarkedet. Ifølge DR’s korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen, er der udsigt til store skattelettelser, så briterne får flere penge i lommerne. Det sker, selvom inflationen i Storbritannien er høj.

Den strategi står i klar modsætning til Rishi Sunak. Han vil i stedet styre landet gennem krisen ved at lægge spenderbukserne på hylden og udvise økonomisk mådehold.

På den anden side af Den Engelske Kanal – nærmere betegnet i Bruxelles – mener BBC‘s EUkorrespondent, Jessica Parker, dog ikke, at Liz Truss helt er EU‘s favorit.

BBC-korrespondenten vurderer, at Liz Truss vil tilstræbe en hård kurs over for EU, hvad angår uenigheden om Nordirland. Her forventes det, at den britiske regering vil genåbne forhandlingerne om Nordirlands status efter brexit, fordi pro-britiske nordirere føler sig adskilt fra resten af landet.

Det er først i morgen, tirsdag, at Liz Truss officielt bliver premierminister. Her vil hun blandt andet møde den britiske dronning på Balmoral-slottet i Skotland.

Der menes at være 160.000 til 180.000 partimedlemmer af Det Konservative Parti. Det svarer til lidt over 0,3 procent af den samlede britiske vælgerskare.

I begyndelsen var der i alt 11 kandidater til formandsposten i Det Konservative Parti.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies