Seneste Danmarksnyheder

Kyiv uddeler jodtabletter: ‘For dem, der bor her, føles atomtruslen bare mere virkelig’

100 til 1000 gange mere radioaktivitet i kraftværker

Det er en gammel forholdsregel at uddele jodtabletter for at nedsætte strålingsrisikoen i forbindelse med udslip af radioaktivt jod.

– Jod optages fortrinsvist i skjoldbruskkirtlen i halsregionen. Hvis man så at sige fylder kirtlen op med stabilt jod, vil det blokere for det radioaktive jod, der kan være i luften eller fødevarer, siger seniorforsker emeritus ved DTU Sustain, Sven Poul Nielsen.

Han understreger, at jodtabletterne for alvor kan komme i spil, hvis først der sker et udslip af radioaktive stoffer fra atomkraftværket i den russisk-besatte del af Zaporizjzja i det sydlige Ukraine.

– Der er 100 til 1000 gange mere radioaktivt stof i et atomkraftværk end i et atomvåben, siger Sven Poul Nielsen.

Derfor er det heller ikke særligt betryggende med skyderier omkring det meget store Zaporizjzja-kraftværk.

– Det er ikke så overraskende, at man nu uddeler jodtabletter i Kyiv, lyder det.

Ved atomvåben er det primære problem trykket og varmebølgen, der i første omgang slår mange mennesker ihjel.

– Hvis først en atombombe eksploderer, er den største risiko sprængvirkningen af bomben, siger seniorforskeren fra DTU.

‘Putin har allerede bevist, at han er utilregnelig’

I både den østlige og sydlige del af Ukraine har ukrainerne i weekenden vundet frem på slagmarken.

I sidste måned advarede Ruslands præsident Putin Vesten om, at han “ikke bluffer”, når han siger, at Rusland er parat til at bruge atomvåben for at beskytte sit territorium.

Og i fredags sagde Putin, at USA havde dannet “præcedens” ved at kaste atombomber over Japan i slutningen af Anden Verdenskrig.

I Ukraines hovedstad, Kyiv, kan den slags udtalelser godt gøre indbyggerne urolig.

– Jeg talte med en ung kvinde, der sagde, at hun ikke rigtig kunne bruge eksperternes udsagn til noget, fordi Putin allerede har bevist, at han er helt utilregnelig, fortæller DR’s udsendte reporter, Cecilie Kallestrup.

Ingen panik i Kyiv endnu

Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Anders Puck Nielsen, er en af de mange eksperter, der har understreget, at risikoen for angreb med atomvåben stadig er “lille”:

– Jeg mener, at vi skal tage risikoen alvorligt, for vi er nødt til at erkende, hvor store vanskeligheder Rusland er i. Det går simpelthen så dårligt i Ukraine, at vi ikke kan tillade os ikke at overveje risikoen, lød det tidligere på ugen.

I aftes sagde talskvinden i Det Hvide Hus, Karine Jean-Pierre, at USA ikke har nogen indikationer af, at Rusland planlægger at bruge atomvåben på trods af Putins “atomare sabelraslen”.

Frygten for atomangreb og atomudslip har da heller ikke fået Kyivs indbyggere til at gå i panik.

– I hvert fald ikke endnu. Folk har levet længe med en trussel hængende over hovedet. Lige nu fortsætter livet stille og roligt, siger Cecilie Kallestrup.

I videoen fra russisk stats-tv herunder, kan du se nogle af indbyggerne i Ruslands hovedstad, Moskva, der er blevet spurgt om, hvorvidt de tror på, at der vil blive anvendt atomvåben.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies