Kryptovaluta har gennem årene mødt stor kritik. Ikke kun fra den traditionelle bankverden, men også fra klimaforkæmpere, og her midt i en global energikrise er den kritik formentlig ikke blevet mindre.
Der bruges nemlig enorme mængder af strøm, når der gennem tusindvis af computere i kæmpe lagerhaller rundt omkring i verden handles med kryptovaluta.
Ethereum, verdens næststørste kryptovaluta efter Bitcoin, brænder ifølge mediet Al Jazeera hvert år lige så meget energi af som hele New Zealand.
Men fra næste uge kan de beregninger se helt anderledes ud. Ethereum vil nemlig gå over til en ny såkaldt valideringsmekanisme, som kræver meget mindre energi.
Ifølge Ethereum selv vil overgangen reducere energiforbruget med omkring 99 procent.
– Der spekuleres i, at elpriserne i Singapore vil falde, siger Peter Sestoft, leder af computer science-afdelingen på IT-universitetet i København.
Singapore har en meget lempelig lovgivning omkring kryptovaluta og betegnes af flere som en af de mest ‘krypto-venlige’ byer i verden.
Fra proof of work til proof of stake
I øjeblikket foregår den såkaldte krypto-mining ved at hundredetusindvis af computere rundt omkring i verden forsøger at knække matematiske algoritmer, når der bliver handlet med kryptovaluta – alt sammen i håbet om at finde nye coins.
Den proces kaldes proof of work, mens den nye metode kaldes proof of stake.
Den går i simple træk ud på, at udvalgte validatorer låser sin kryptovaluta i et bestemt stykke tid for at bidrage til de såkaldte blockchains. Som en slags belønning får de til gengæld mere kryptovaluta.
Man slipper altså for gigantiske lagerhaller med computere, så langt øjet rækker.
En anden stor kryptovaluta, Cardano, bruger allerede denne metode.
Men hvis den nye proces er så strømbesparende, som det hævdes, hvorfor har Ethereum så ikke skiftet til proof of stake noget tidligere?
– Det er en meget følsom proces, og det tager lang tid at nå til enighed om det, fordi der ikke sidder nogen centralt og bestemmer. Dem, der kører med den gammeldags metode, har købt computere for mange millioner kroner, og alle deres investeringer vil være spildt, siger Peter Sestoft.
‘Bitcoin vil følge trop’
Ethereum er kun overgået af én anden kryptovaluta – Bitcoin. Ifølge Peter Sestoft vil Ethereums nye kurs tvinge Bitcoin ud i samme forvandling.
– Det tror jeg, at de er nødt til, ellers bliver de udkonkurreret af Ethereum.
Her ses en række computere, som genererer Bitcoin. (Foto: JEMIMA KELLY © Scanpix)
Hvis det nye skift smitter resten af kryptovalutaerne vil det få en enorm betydning for den globale energikrise, vurderer Peter Sestoft.
– Energiforbruget vil falde betragteligt de steder, hvor man laver mining. Det er ret ujævnt fordelt over verden.