Seneste Danmarksnyheder

Korrespondent: Rige russere bruger Østrig som legeplads og sniger sig uden om sanktioner

Undergraver EU-sanktionerne

Stefan Melichar er undersøgende journalist, og det er ham, der har gravet historierne fra Østrig frem.

Han fortæller, at den praksis, som russere som Oleg Deripaska har gang i, er en hyppigt set praksis, som undergraver EU-sanktionerne. En del af sanktionerne går blandt andet på at indefryse russiske rigmænds økonomiske midler, men, ifølge Stefan Melichar, er det ikke noget man har gjort ret meget i Østrig.

– Officielt har Østrig indefrosset omkring 250 millioner euro. Det er overraskende lidt i betragtning af, hvordan russiske forretningsfolk i de seneste 15-20 år har købt fast ejendom her og også har slået sig ned med deres familier, siger han til DR.

Ifølge kritikere gør Østrig for ikke meget for at ramme de tidligere russiske forretningspartnere.

Landets gode forhold til russerne kan være en af årsagerne, fortæller Michael Reiter.

– Det er en kendt sag, at Østrig er en kæmpe legeplads for rige russiske forretningsfolk. De har dyre familiedomiciler her i Østrig, og de har deres familie boende her. Russerne har investeret massivt i landet, hvilket også har genereret både penge og arbejdspladser til østrigerne.

– Det virker nærliggende, at Østrig måske ikke vil kappe alle forbindelser til de vigtige russiske forretningspartnere på grund af krigen i Ukraine, men måske tværtimod vil undtage dem fra de hårdeste af sanktionerne, lyder det fra DR-korrespondenten.

Dubai og Tyrkiet er populære hos rigmændene

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, bad i en videotale mandag blandt andet G7-landenes ledere om flere våben til Ukraine, om hjælp til at genopbygge landet og ikke mindst om yderligere sanktioner mod Rusland.

Kort tid før Zelenskyjs tale meddelte USA, at G7-landene indfører nye sanktioner mod Ruslands forsvarssektor.

Samtidig kom det frem, at G7-landene har planer om at øge det økonomiske pres på Rusland ved at fastsætte et prisloft for russisk olie.

Men hvis de rige russeres tricks til at slippe uden om sanktionerne skal stoppe, så vil det kræve et særligt fokus på netop dem, vurderer Michael Reiter.

– Det her trick med at flytte sine aktiviteter over til familiemedlemmer fungerer tilsyneladende. Så man kan nok kun slå ned på det ved at udvide sanktionerne til også at omfatte familiemedlemmer eller andre stråmænd.

– Det er nok det, der skal til, for at Østrig også handler, siger Michael Reiter.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies