– Dagens aftale vil komme udviklingslande på grænsen til statsbankerot og klodens mest sårbare mennesker på grænsen til hungersnød til gode, lød det i går fra FN’s generalsekretær, Antonio Guterres.
Guterres har på det kraftigste fordømt morgenens missilangreb i Odesa og understreget vigtigheden af, at aftalen bliver overholdt.
– Der er desperat brug for disse produkter for at adressere den globale fødevarekrise og lindre lidelsen blandt millioner af mennesker på tværs af verden, skriver han i en udtalelse.
FN’s Fødevareprogram har flere gange advaret om en potentiel global fødevarekrise, hvis ikke de ukrainske havne igen blev åbnet for eksport, da den russiske blokade af havnene har været med til at sende kornpriserne i vejret verden over.
Ukraine og Rusland står samlet for knap 30 procent af verdens hvedeeksport.
‘Hver en kerne er en lettelse’
Aftalen kan hovedsageligt komme til at kunne mærkes i tredjeverdenslande, som nu får bedre råd til at købe det korn, de har brug for.
– Hver en kerne, der kommer ud, er en lettelse for dem, der er afhængige af den i den anden ende. Så det vil tage noget af trykket af og give lidt bedre muligheder for at gå ind og prissikre sig til lavere priser, hvis man skal ud at købe korn som tredjeverdenslandmand, siger Anders Mortensen.
Også de danske landmænd kommer formentlig til at kunne mærke en forskel, siger han.
Leif Garversen, der er landmand og formand for landboforeningen Fjordland, har både produktion af byg, raps og svin, og han er glad for den nye aftale.
– Det glæder mig da, fordi jeg tænker på mine kollegaer i Ukraine, der har det hårdt nok i forvejen med krigen, siger han.
Selvom han selv har fået gode priser for sit korn, ser han frem til udsigten til lavere priser, fordi han også selv indkøber korn til at fodre grisene med.
– Det gør, at vi lander på et mere fornuftigt niveau igen, og det glæder mig som svineproducent.
Noget, der kan bremse kornpriserne lidt i faldet, er, at vi på verdensplan gennem de seneste cirka fire år har brugt godt af vores lagerbeholdning.
– De skal bygges op igen, og det vil denne situation ikke hjælpe nok til. Hvis alle høster det, man forventer i øjeblikket, så vil vi stadigvæk skulle tage en smule af de lagre, der er tilgængelige på verdensplan, siger Anders Mortensen.
Brødet ved bageren bliver ikke automatisk billigere
Selvom de danske landmænd nu får lidt rabat på kornindkøbene, kommer det ikke de danske forbrugere direkte til gode.
– Der er nogle andre ting, der skal gå op i en højere enhed, før vi kan se lavere fødevarepriser, som eksempelvis faldende energipriser, som er ekstremt høje i øjeblikket. Men det er det første skridt i den rigtige retning, siger Anders Mortensen.
At det ikke er nok med billigere hvede skyldes, at hveden spiller en meget lille rolle prismæssigt i produktionen af eksempelvis et brød.
– Man lavede nogle beregninger sidste gang, man så drastiske stigninger tilbage i 2008, hvor brødpriserne steg ganske markant, men man fandt ud af, at melet kun udgjorde en halv til en hel procent af prisen.
Og det gælder også for eksempelvis svinekød, siger Torben Hansen fra Landbrug & Fødevarer:
– Selv hvis kornet falder med 5, 10 eller 15 procent, kommer det ikke i samme grad til at smitte af på priserne ude i butikkerne, fordi der er nogle andre omkostninger, der vejer tungere.