Seneste Danmarksnyheder

Konflikter i tidligere sovjet-stater blusser op: ‘Det kommer på et dumt tidspunkt for Putin’

Konflikt stikker dybt

Han vurderer, at især Aserbajdsjan kan have set sit snit, nu hvor Armeniens vigtigste allierede, Rusland, er optaget af krigen i Ukraine.

– Jeg kan sagtens forestille mig, at aserbajdsjanerne har tænkt, nu hvor russerne er helt optagede, og det internationale samfund har fokus på Ukraine, så tager vi lige noget territorium, siger Flemming Splidsboel.

De to lande har i årtier kæmpet om enklaven Nagorno-Karabakh. Det er en konflikt, der ifølge Flemming Splidsboel “stikker dybt i begge landes dna”, mens konflikten mellem Kirgisistan og Tadsjikistan ikke går så langt tilbage.

– Det blusser op en gang imellem, men det er typisk meget lokalt, og det handler om adgangen til vand og græsningsarealer, fortæller han.

– Men det udvikler sig mere og mere for hver gang, og det bliver også mere nationalt betonet, hvor man siger: “Nu vil vi ikke finde os i det mere”, siger han.

De to lande blev fredag enige om en midlertidig våbenhvile, skriver nyhedsbureauet Reuters.

‘Det russiske flags magt er dalet’

Flere analytikere ser dog de friske sammenstød i regionen som udtryk for, at Rusland på grund af krigen i Ukraine er ved at miste indflydelse.

– Det russiske flags magt er dalet betragteligt, og sikkerhedsbalancen blandt de tidligere sovjetrepublikker lader til at være ødelagt, siger Laurence Broers, der forsker i regionen for tænketanken Chatham House til det britiske medie The Guardian.

Søndag besøgte Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus i USA, Armenien og beskyldte nabolandet Aserbajdsjan for at stå angrebet.

– Vi fordømmer på det kraftigste disse angreb, sagde Pelosi, der i august afstedkom en diplomatisk krise med Kina, da hun besøgte Taiwan.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies