Seneste Danmarksnyheder

Knap er midtvejsvalget overstået, før præsidentvalget er begyndt: ‘Trump føler sig truet af den nye stjerne i partiet’

Kun lidt over halvdelen af de Trump-støttede, republikanske kandidater, står til at vinde et mandat ved tirsdagens valg, og mange af dem stillede op uden nævneværdig modstand.

Republikanernes dilemma

Valgnederlagene til mange af Trump-kandidaterne kan blive en kæp i hjulet for den tidligere præsidents planer om at vende tilbage til Det Hvide Hus.

– Der er forlydender om, at Trumps rådgivere prøver at få ham til at udsætte en meddelelse, han efter planen ville komme med på tirsdag, hvor han ville sige, at han er kandidat til præsidentvalget i 2024, siger Steffen Kretz.

– De vil have ham til at udsætte meddelelsen, fordi republikanerne lige har lidt noget, der minder om et valgnederlag. De burde have vundet stort, og det har de ikke gjort.

Spørgsmålet er så, om Trump har tænkt sig at lytte til sine rådgivere og udsætte en mulig lancering af sit kandidatur til præsidentposten.

Sikkert er det, at Trump har nogle klare styrker som kandidat.Og det efterlader Det Republikanske Parti i et dilemma.

– Trump er den bedste i partiet til at samle penge ind, hvilket er en afgørende drivkraft i en valgkamp i USA. Så han har en stor magt, siger Steffen Kretz.

Republikanerne er i et dilemma. De kan ikke vinde med Trump, men lige i øjeblikket kan de heller ikke vinde uden Trump. Fordi han har fat i de 30 procent af amerikanerne, der udgør det republikanske partis græsrodsbevægelse.

Den nye stjerne i partiet

At Trump bliver Republikanernes kandidat til præsidentvalget om to år er ikke givet. En anden mulighed har nemlig vist sig, og ved tirsdagens valg satte vælgerne en fed streg under, at det er en kandidat, de kan lide.

– Trump har nu en modstander i det republikanske parti. En voksende og opadgående stjerne, der hedder Ron DeSantis. Han fik et fantastisk valg ved guvernørvalget i Florida i går, hvor han blev genvalgt. Han var en af de få republikanere, der virkelig fik en jordskredssejr, siger Steffen Kretz.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies