Seneste Danmarksnyheder

Kinesiske fly og droner krænker Taiwans luftforsvarszone

På bare 24 timer er 71 kinesiske militærfly og droner fløjet ind i Taiwans såkaldte luftforsvarszone.

Sådan lyder det ifølge nyhedsbureauet AP og Reuters fra Taiwans regering.

Og selvom Taiwans præsident ikke nævnte det med et ord, da hun talte ved en militær ceremoni på øen mandag, så var budskabet fra hende alligevel klart:

Taiwan er nødt til at løfte sin forsvarskapacitet på grund af den “fortsatte udvidelse af autoritarisme”, sagde hun.

– Jo flere forberedelser, vi laver, desto mindre sandsynligt vil det være, at der kommer hasarderede forsøg på aggression, sagde hun.

Taiwan mener, at Kina er i gang med at ødelægge den regionale fred, og at landet forsøger at kue Taiwans befolkning.

Kina: Et svar på amerikansk provokation

En luftforsvarszone er ikke nødvendigvis en del af et lands luftrum, men derimod et område, hvor udenlandske fly identificeres og overvåges på grund af nationale sikkerhedsinteresser. Desuden overlapper Taiwans zone med den kinesiske.

Men i zonerne ligger en uofficiel buffer, som kaldes Taiwanstrædets median-linje. Den krydsede hele 43 kinesiske luftfartøjer i de 24 timer, der spænder fra klokken 6 søndag morgen lokal tid til klokken 6 mandag morgen, lyder det fra øens forsvarsministerium.

Kina selv siger, at de søndag udførte “angrebsøvelser” i havet og luftrummet omkring Taiwan som et svar på det, de kalder provokationer fra “den demokratisk styrede ø og USA”.

– Dette er et bestemt svar på den nuværende USA-Taiwan eskalation og provokation, sagde Shi Yi, der er talsperson for det kinesiske militærs østlige kommando.

Ifølge AP sagde han det med henvisning til det forsvarsbudget, som USA for nyligt har vedtaget. Heri står det, at man betragter Kina som en “strategisk udfordring”.

Kinas militær har ofte gjort brug af store militære øvelser som et symbol på magt, når USA har gjort ting, der udviser støtte til Taiwan.

Da den daværende formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, besøgte øen i august, svarede Kina igen med store militære øvelser.

Kina betragter besøg fra udenlandske regeringer på Taiwan som en ‘de facto-anerkendelse’ af øen som selvstændig og en udfordring af kinesisk suverænitet.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies