Seneste Danmarksnyheder

Kinesisk overvågnings-app lukket ned: I to år har den styret kinesernes liv

For få timer siden lukkede den kinesiske overvågnings-app, der har kontrolleret rejser mellem Kinas provinser under pandemien.

Kinas kommunistiske styre slukkede ved midnat lokal tid den nationale rejseapp, der kører på data fra landets tre teleselskaber, der alle er statsejede.

Der har med andre ord været tale om en stærk kontrolmekanisme, som mange er glade for at komme af med, siger DRs Kina-korrespondent, Philip Roin.

– Hvis du er rejst et sted hen, er du typisk blevet spurgt, hvor du har været de sidste 14 dage. Den information har myndighederne så kunne holde op imod data fra rejseappen. Derfor er mange glade for, at appen nu annulleres uanset, hvad ens holdning er til covid-19, siger han.

Sundhedskoder kan også være på vej ud

Alle rejsende i Kina har været forpligtet til at indtaste deres telefonnumre i centralmyndighedernes app, hvis grønne pil har givet adgang til rejse mellem provinserne.

I provinserne har man så haft andre apps med sundhedskoder – og nogle steder også sundhedskoder på byniveau – der har vist, om du var i lav-, middel- eller højrisikozone i forhold til covid-19-smitte.

– Hvis du har rejst et sted, der har været middel eller højrisikozone, har det stået i din rejseapp. Det har typisk betydet, at du ikke kunne forlade det sted, du var, eller også at du skulle i karantæne det sted, du kom frem til, siger Philip Roin.

Men i og med at rejserestriktionerne i Kina er blevet lempet de seneste uger, er rejseappen nu mere eller mindre forældet.

– Rejseappen har været en forudsætning for, at du kunne rejse. Men det har været sundhedskoderne, der har kunnet få dig spærret inde, siger han.

Philip Roin vurderer imidlertid, at også sundhedskoderne kan være på vej ud nu.

– Det er enormt vigtigt at rejseappen nu afskaffes. Det er et signal til de lokale myndigheder om, at de også skal til at finde en måde at afskaffe sundhedskoderne på.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies