Hvorfor nu Danmark?
De kinesiske selskaber ser en mulighed i Europa lige nu: Forskellige europæiske regeringer har sat specifikke mål for forgrønnelse af vognparken i de kommende år, blandt andet med et EU-forbud mod benzin- og dieselbiler fra 2035.
– De europæiske fabrikanter har ikke modellerne i de rigtige kategorier til at besvare den efterspørgsel, der er på elbiler i EU lige nu, siger Tu Le.
Flere af de kinesiske mærker er derimod født elektriske og har aldrig gjort sig tanker i benzinbanerne.
– Deres biler er digitaliseret og elektrificeret på en helt anden måde. Og det er de klar over. De er fulde af selvtillid, og ved, at når det kommer til elbiler, er de på samme niveau som deres europæiske konkurrenter, siger Tu Le.
Samtidig har de trange kår på det kinesiske marked fået flere af dem til at drømme europæiske drømme om markeder med mindre konkurrence.
Hvad ligner en succes?
Ifølge Thomas Møller Sørensen er der en vis sandsynlighed for, at de kinesiske mærker får succes i Danmark. Først og fremmest fordi det vigtigste for forbrugeren er pris og produkt. Mærkets ophav kommer først længere nede.
– Danskerne er slet ikke så skeptiske, som tilfældet var for få årtier tilbage, siger han.
– Det handler om de rigtige biler til de rigtige priser, og så kan de kinesiske mærker sagtens få succes.
Flere af de nye brands er dog ikke gået efter det prissegment, under 200.000 danske kroner, hvor der ellers er et hul, påpeger Thomas Møller Sørensen.
Det hænger sammen med at elbiler stadig er dyrere at producere end konventionelle biler, og at konkurrencen ikke har skubbet nye eller gamle mærker ned i det billigere segment endnu.
Det skal dog nok komme over tid spår Thomas Møller Sørensen, og de kinesiske mærker er godt positioneret.