Seneste Danmarksnyheder

Kina laver storstilet militærøvelse omkring Taiwan: Taiwan gør sig klar sig til krig, men vil ikke opsøge den

Billeder af kinesiske flåder, jagerfly og affyrede ballistiske missiler florerer lige nu rundt omkring på internettet.

De viser en kinesisk militærøvelse, der omkranser Taiwan, og som ved tre tilfælde, hvor der er varslet øvelser, krænker øens territoriale integritet.

Øvelsen har også affødt en reaktion fra det taiwanesiske forsvarsministerium.

– Vi søger ingen eskalering, men vi træder ikke tilbage, når det kommer til sikkerhed og suverænitet, lyder det fra det taiwanske forsvarsministerium, som ifølge det britiske medie BBC også siger, at ‘man gør klar til krig uden at opsøge krig’.

Højtprofileret besøg

Og det er ikke noget tilfælde, at de kinesiske militære øvelser er i gang netop nu.

Den kommer efter den amerikanske politiker Nancy Pelosi, som er formanden for Repræsentanternes Hus, besøgte øen i går.

Besøget fra Nancy Pelosi har nemlig vakt harme i Kina, som er blevet set som en provokation fra amerikansk side.

– Taiwan er en umistelig del af Kinas territorium. Øvelserne og træningsaktiviteterne, der udføres af den kinesiske hær nær Kinas ø Taiwan er nødvendige og legitime foranstaltninger. De skal sikre national suverænitet og territorial integritet, siger Hua Chunying, som er talsperson for det kinesiske udenrigsministerium. Hun siger også, at øvelserne er for at imødegå separatiske styrker, der ønsker uafhængighed og for at hindre ‘ekstern indblanding’.

Ifølge Andreas Bøje Forsby, som blandt andet forsker i Kinas udenrigs-og sikkerhedspolitik hos Dansk Institut for Internationale Studier, spiller Kina med musklerne for at sende et budskab.

– Kina har behov for at demonstrere deres store frustrationer over udviklingen omkring Taiwan, og det gør man ved at intimidere Taiwan miltært. Pelosis besøg var set fra et kinesisk perspektiv en uhørt stor provokation. Derfor har man nu valgt at iværksætte de hidtil mest storstilede og intimiderende militærøvelser helt tæt omkring Taiwan, siger han.

Indtil videre har Kina har også affyret flere af de såkaldte Dongfeng-missiler – der bruges af den kinesiske hær med navnet Folkets Befrielseshær- i havet omkring øens nordøstlige og sydvestlige kyster.

Nedenfor på kortet kan du se, hvor Kina lige nu holder militære øvelser omkring Taiwan. Ved tre områder – markeret ved røde firkanter, der går ind over det blå omrids – krænker Kina øens territoriale integritet.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies