Seneste Danmarksnyheder

Kina anklaget for at åbne ulovlige ‘politistationer’ i Holland

Overalt i verden – fra Sao Paolo til Amsterdam – er der i løbet af de seneste par år begyndt at blomstre kinesiske kontorer op.

Officielt er de til for at hjælpe de millioner af kinesere, der bor i udlandet, med at få fornyet deres kørekort og id-papirer.

Men i virkeligheden er der tale oversøiske politistationer, der bliver brugt til at chikanere systemkritikere, der er flygtet fra Kina – og så er de i øvrigt ulovlige, mener de hollandske myndigheder.

Det rapporterer det hollandske medie RTL Nieuws, som har undersøgt anklager om, at Kina bruger politistationerne som led i en kampagne, der skal få kinesere i udlandet til at vende hjem til Kina igen.

– Kina er anklaget for at bruge politistationerne til at drive helt klassisk spionage og for at chikanere aktivister og dissidenter, der er flygtet fra Kina og måske har søgt asyl andre steder, fortæller DR’s Kina-korrespondent, Philip Roin.

Kina afviser de hollandske anklager.

38 politistationer på fem kontinenter

Her kortlægges det blandt andet, hvordan de kinesiske myndigheder har åbnet mindst 54 af de såkaldte politistationer spredt udover fem kontinenter.

Politistationernes officielle formål er at håndtere opgaver som for eksempel fornyelse af kørekort for de millioner af kinesere, der bor i lande uden for Kina.

Men i virkeligheden udfører politistationerne “overtalelsesoperationer”, der har til formål at presse personer, der er mistænkt for at kritisere det kinesiske styre, til at vende hjem, lyder anklagerne i rapporten.

I en officiel video, der promoverer politistationerne, som RTL Nieuws beskriver, lyder det da også, at en del af arbejdet består i at “slå ned på lokal og ulovlig kriminel aktivitet, der har at gøre med kinesere i udlandet”.

Fik dødstrusler på sms

Det arbejde bliver tilsyneladende brugt til at lægge pres på systemkritiske kinesere, der har bosat sig i Holland, skriver RTL Nieuws.

De har blandt andet talt med en ung kinesisk mand ved navn Wang Jingyu, som er blevet opsøgt af politistationen, efter han og hans kæreste kom til Holland fra Hongkong.

De var flygtet fra den kinesiske by under demokratiprotesterne og søgte asyl i Holland, da han modtog et opkald fra den såkaldte politistation.

– Han bad mig rejse tilbage til Kina for at løse mine problemer. Han sagde også til mig, at jeg skulle tænke på mine forældre, fortæller den unge mand, som ifølge RTL er eftersøgt i Kina.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies