Seneste Danmarksnyheder

Kilometerlange bilkøer: Titusindvis flygter fra Kherson og russiske bombardementer

Ifølge Læger Uden Grænsers projektleder, Emilie Fourrey, er man i fuld gang med at evakuere yderligere 400 patienter fra et psykiatrisk hospital i Kherson.

Og i dag lyder meldingen fra guvernør Janusjevitj, at Rusland har bombarderet Kherson-regionen 54 gange siden i går.

Flygtningstrøm vil fortsætte

Hos Dansk Røde Kors betragter man situationen i og omkring Kherson som meget alvorligt. Det siger Jakob Harbo, der er organisationens landechef i Ukraine.

– Man kan sammenligne det med, hvad der er sket i Mykolajiv de sidste tre-fire måneder. Nu er frontlinjen så rykket, og russerne er kommet over på den anden side af floden, og nu bomber de så Kherson, der er tættest på frontlinjen, siger Jakob Harbo.

– Det har været mønsteret, at de byer, der er indenfor artilleriafstand, simpelthen får en masse artilleri i hovedet, og det er det, der sker lige nu i Kherson, som ellers er sluppet for større bombardementer.

Ifølge Røde Kors’ landechef er det adskillige tusinde mennesker, der lige nu forsøger at komme ud af Kherson, mens artillerigranater nærmest hagler ned over byen. Og flygtningestrømmen vil formentlig fortsætte de næste dage.

– Man regner med, at der varlidt over 100.000 tilbage i byen, da ukrainerne overtog den igen. Så vi forventer, at det i hvert fald er en tredjedel, der flygter nu. Omkring 30-40.000, siger Jakob Harbo.

Han forventer, at flygtningestrømmen vil fortsætte de kommende dage, så længe bombardementerne fortsætter. I første omgang gælder det bare om at komme i umiddelbar sikkerhed.

– De flygter først og fremmest til andre dele af Ukraine. Jeg vil gætte på, at de fleste flygter til Odesa. Det er den nærmeste storby, som er forholdsvis sikker.

– At de så måske flygter videre til Kyiv og andre store byer senere, kan man ikke udelukke, men i første omgang tager man et lille nøk ad gangen for i hvert fald at komme væk fra artilleriet, siger Jakob Harbo.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies