Seneste Danmarksnyheder

Kasakhstanere frygter, at Kasakhstan bliver det næste Ukraine

Det er noget, man også hæfter sig ved på russisk tv.

– Der er mange russere i Kasakhstan, bemærker politologen Dmitrij Drobnitskij, der tilføjer, at Kasakhstan er vigtig for Ruslands infrastruktur, da Kasakhstan blandt andet leverer brændsel til russiske atomkraftværker og lægger jord til et område, hvor Sovjetunionen engang testede sine atomvåben.

De seneste måneder er det russiske mindretal vokset betydeligt, da flere hundredetusinde russere er flygtet over grænsen til Kasakhstan af frygt for at blive indkaldt til den russiske hær som en del af Putins mobilisering for derefter at blive sendt til slagmarken i Ukraine.

Det har ikke gjort bekymringen for en eventuel invasion af Kasakhstan mindre. Dosmakhambet Kalmakhahulij frygter, at de mange russere og russisksindede i Kasakhstan kan give den russiske præsident et incitament til at annektere det nordlige Kasakstan præcis som Rusland gjorde med den ukrainske halvø Krim i 2014.

– Jeg er bekymret for, at der er tale om en femte kolonne. Må gud forbyde, at det skulle ske her i Kasakhstan, at de lige pludseligt finder på at lave Nordkasakhstan til et nyt Krim.

Nikita flygtede fra hæren

En af de mange russere, der er flygtet til Kasakhstan, er Nikita Tjekanin.

Han rejste i september fra den russiske by Tjeljabinsk, hvor han arbejdede som DJ, til Almaty for at undgå mobiliseringen. Han nægter dog at tage stilling til krigen i Ukraine.

– Hvis jeg vælger for eller imod, så skaber jeg mere negativitet i mig selv – ikke fra omverdenen. Derfor er min holdning, at jeg hverken bryder mig om hurra-patrioterne i Rusland eller de vestlige liberale, siger Nikita Tjekanin til DR Nyheder.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies