Seneste Danmarksnyheder

Jubel i Italien efter anholdelse af verdensberømt mafiaboss: ‘Han har brugt det meste af sit liv på at slå ihjel’

Har formentlig boet i nærområdet

Anholdelsen af Matteo Messina Denaro skete ved en privatklinik i Palermo.

Mafiabossen befandt sig inden anholdelsen på klinikken, hvor han modtog en terapeutisk behandling. Det oplyser chefen for den særlige enhed under det italienske Carabinieri, der anholdt mafialederen.

Her er det mug shot – eller på dansk forbryderfoto – der i dag er blevet taget af Matteo Messina Denaro (Foto: © CARABINIERI HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Og alt tyder på, at Matteo Messina Denaro har været omringet af mennesker, der har hjulpet ham, lyder det fra Gert Sørensen, der er lektor emeritus i italiensk historie og kultur på Københavns Universitet.

– Han har været indlagt på klinikken i Palermo og har tilsyneladende været der et par gange inden for de seneste år på grund af en kræftsygdom. Det vidner om, at han har levet i området omkring Palermo og ikke været på flugt ude i verden. Han har kunne overleve i sit velkendte miljø, fordi nogen har hjulpet ham med ikke at blive identificeret, vurderer han.

Da Matteo Messina Denaro efterfølgende blev ført væk i bil, klappede flere indbyggere i Palermos gader af specialstyrkernes indsats. Det viser videoer på de sociale medier. Måske for at anerkende det arbejde, der ligger bag sådan en anholdelse – eller måske for at indikere en tydelig afstandtagen til mafiaen i Italien.

Premierminister Meloni er ikke bleg for at kalde dagen i dag for en festdag, mens Anna Gaarslev betegner anholdelsen som en stærk – meget langsom – fortælling om retfærdighed.

– Denaro har brugt det meste af sit liv på at slå ihjel eller få andre til at gøre det. Han er født ind i den sicilianske mafia og har brugt sin tid på at undergrave retsstaten, siger hun.

Og så var han én af bagmændene i drabet på en 12-årig dreng, der i 1993 blev kidnappet, i et forsøg på at afholde drengens far fra at afgive vidneforklaring mod mafiaen.

– Det er en af de mest grusomme gerninger i Italiens kriminalhistorie. Denaro var med til at holde drengen skjult i flere år, og til sidst blev han slået ihjel og hans lig opløst i syre, siger Anna Gaarslev.

Matteo Messina Denaro befinder sig lige nu i politiets adresse på en ukendt adresse.

Kunne “fylde en hel kirkegård” med ofre

60-årige Matteo Messina Denaro blev i 2002 dømt in absentia – altså uden at han selv var til stede – til en livstidsdom for sin rolle i to mord i 1992 på dommerne Paolo Borsellino og Giovanni Falcone.

Giovanni Falcone var et forbillede for Italien i kampen mod mafiaen. Han, hans hustru og hans tre livvagter blev dræbt på Sicilien i deres bil ved en voldsom bombeeksplosion.

Derudover er mafiabossen kendt for også at have været involveret i en række andre drabssager, som blandt andet involverer bombeangreb i flere italienske byer.

Og ifølge BBC har Denaro engang åbenlyst pralet med, at han kunne “fylde en hel kirkegård” med alle sine ofre.

Matteo Messina Denaro er mange gange blevet betragtet som symbolet på den italienske stats manglende evne til at få ram på mafiaens topchefer, og anholdelsen ændrer ikke på, hvor magtfuld mafiaen i Italien er, mener både Anna Gaarslev og lektor Gert Sørensen.

– Det her betyder ikke, at mafiaens magt er slået ud i Italien – slet ikke. Den lever og trives mange steder i bedste velgående, siger korrespondenten.

– Mafiaen er en struktur, der er dybt forgrenet i det italienske samfund – og som også arbejder internationalt. Det netværk forsvinder ikke, selvom der sker en anholdelse. Mafiaen har altid været tilpasningsdygtig – også i de tilfælde, hvor markante skikkelser er blevet anholdt, siger Gert Sørensen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies