Seneste Danmarksnyheder

Japan i største militære oprustning siden 2. verdenskrig: Tæt på at købe krydsermissiler af USA

Både nordkoreanske og kinesiske missiler tæt på

Også kinesiske misiler er kommet tæt på.

I august udspillede en stor krise sig i Taiwanstrædet, da USA aflagde et historisk besøg i Taiwan. Besøget blev set som en stor provokation af Kina, da kineserne ser Taiwan som en udbryderprovins, der en dag skal genforenes med Kina.

– Så der er en stigende bekymring i Japan både i forhold til Nordkorea og Kina, siger Camilla Nørup Sørensen.

Oprustning skyldes også USA

Japans militære oprustning skyldes imidlertid også en stigende bekymring i forhold til USA og hvad, der kommer efter præsident Joe Bidens tid.

– USA er japanernes garanti for sikkerhed. Men der er en bekymring for, om de kan blive ved med at regne med USA, og om USA virkelig vil komme dem til undsætning, hvis det brænder på, siger lektoren fra Forsvarsakademiet.

Samtidig er der et pres fra USA på Japan for, at japanerne øger deres militær, akkurat som USA lægger pres på Nato-landene.

Og det er bemærkelsesværdigt, ifølge Camilla Nørup Sørensen. For efter Anden Verdenskrig fik USA sørget for, at Japan skrev ind i sin forfatning, at landet ikke må opruste til angreb. Det må kun have et militær til at forsvare sig.

– Det er paradoksalt, at det nu er USA, der presser Japan for at øge militæret, siger hun.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies