Seneste Danmarksnyheder

Italiens næste premierminister kan blive en kvinde, der har hyldet Mussolini, og som har set sig sur på Gurli Gris

Alderen imod sig

Det er dog ikke fordi, Giorgia Meloni er nogen nybegynder i italiensk politik. Tværtimod indledte hun allerede sin politiske karriere som blot 15-årig, da hun meldte sig ind i Movimento Sociale Italianos aktivistiske ungdomsparti.

Dengang boede hun sammen med sin mor og sin søster i arbejderkvarter Garbatella i den sydlige del af Rom. Det er et område, hvor de lokale traditionelt set har stemt til venstre for midten, men det var ikke noget, der smittede af på den stærkt højreorienterede og patriotiske romer.

Giorgia Meloni var målrettet, rebelsk, særdeles hårdhudet og lynende intelligent, og hun steg hurtigt i de interne politiske grader i partiet. De andre var hovedsageligt mænd, men de accepterede hende, og de blev som en anden familie for hende, har hun fortalt.

Sammen gik de på gaden for at kæmpe mod især venstrefløjsaktivister, og det gik til tider voldsomt for sig. Men hun havde brug for at vise sit værd og leve op til folks forventninger, som hun har beskrevet det i sin selvbiografi, og i 2006 blev hun for første gang valgt ind i det italienske parlament.

På det tidspunkt var Movimento Sociale Italiano blevet omdannet til det nationalkonservative parti Alleanza Nazionale, som meget bevidst – og med succes – havde forsøgt at distancere sig fra den nyfascistiske fortid.

Partiet havde i flere år været en del af daværende premierminister Silvio Berlusconis regeringer, og premierministeren fik da også hurtigt øjnene op for Giorgia Meloni, som han efterfølgende udnævnte til ungdomsminister. Der var hun blot 31 år, og hun var den yngste minister i Italiens historie.

Men trods lynkarrieren havde hun alderen imod sig, forklarer Alberte Bové Rud.

– Lidt forsimplet er der to typer kvinder i italiensk politik. Der er ’den unge elskerinde’, som ofte bliver udsat for seksualiserede kommentarer, og så er der ’moderen’, der typisk er en lidt ældre kvinde. Det er kun, hvis man bliver portrætteret som moderen, at man kan få magt i italiensk politik, fortæller hun og fortsætter:

– Meloni har i årevis lidt under, at hun var typecastet som den unge elskerinde. Men det er slut nu, for i de seneste år har hun skærpet det med, at hun er mor, og hendes fremgang er et nybrud i italiensk politik.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies