Seneste Danmarksnyheder

Iransk topatlet nægtede at klatre med tørklæde. Nu kan hun være på vej i fængsel

Udtalelse kan være sket under tvang

Elnaz Rekabi har tirsdag formiddag postet en Instagram-story, hvor hun på persisk skriver, at “problemet” med hendes hijab skete “ubevidst”, og på grund af “dårlig timing” var hendes påklædning utilsigtet problematisk.

-“Jeg, Elnaz Rekabi, med mere end 20 års erfaring på det nationale iranske klatrehold, undskylder for de bekymringer, jeg har skabt”.

Hun skriver videre, at hun vender tilbage til Iran med sit hold “i henhold til den tidligere tidsplan”.

Men den besked kan man på ingen måde stole på, lyder det fra Iran-forsker Rasmus Elling. Det er nemlig ikke usædvanligt, at regimet tvinger politiske fanger til at skrive det, regimet vil have.

– Der er meget god grund til at tro, at Rekabi har skrevet den story, fordi hun var under pres fra myndighederne, eller at hun ikke selv har skrevet den.

Han fortæller, at der er flere eksempler på, at den islamiske republik de seneste år har beslaglagt systemkritikeres telefoner og endda overtaget deres profiler på sociale medier.

– Desuden har regimet en lang historie med “tilståelser” fremtvunget med magt og vold, siger Rasmus Elling.

Hvad der er op og ned i forhold til Rekabis udtalelse prøver det internationale klatreforbund (IFSC) at få styr på i øjeblikket. Den har været i kontakt med hende og vil blive ved med at holde øje med, hvad der sker, når Rekabi lander i Iran.

– Atleternes sikkerhed er altafgørende, og IFSC støtter deres ret til at ytre sig frit, siger forbundet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Insisterende oprør

Det er ikke tilfældigt, at en iransk atlet vælger at trodse regimets hovedbeklædnings-regler netop nu. De seneste fem uger har der været et insisterende oprør i Iran mod det konservative præstestyre.

Det begyndte, da den 22-årige iransk-kurdiske kvinde Jina Mahsa Amini døde i politiets varetægt den 16. september i år.

Hun var blevet anholdt af det iranske moralpoliti i hovedstaden Teheran, fordi hendes tørklæde sad forkert og blev angiveligt udsat for vold mod sit hoved, der førte til hendes død.

Moralpolitiet har afvist beskyldningerne og hævdet, at Jina Mahsa Amini var syg og faldt om.

Siden har demonstrationerne bredt sig til hele landet og taget til i styrke. På nuværende tidspunkt er mindst 215 demonstranter – 27 af dem børn – blevet dræbt, siden protesterne begyndte, oplyser organisationen Iran Human Rights.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies