Seneste Danmarksnyheder

Iransk kvinde midt i protesterne: ‘Du kan i øjeblikket – i 2022 – dø på grund af dit hår’

Præstestyrets forsøg på at inddæmme protesterne ved at afskære mobil- og internetforbindelsen mellem iranerne er en velkendt taktik, når der opstår protester.

I forvejen er flere tjenester som Facebook og Twitter blokeret i Iran, men iranerne er over årene blevet eksperter i at omgås blokaden. Alligevel er det blevet sværere for demonstranterne at organisere sig.

Regimet gør det for at adskille os. Det farligste for dem er, at vi står sammen, siger Beritan.

Anderledes end de andre gange

Hun oplever, at noget er anderledes denne gang.

Frygten er trådt mere i baggrunden. Samfundet har forandret sig. Kvinderne, der smider tørklædet i protest mod “diktaturet” som en kniv i hjertet på præstestyret.

Og demonstrationerne, der har spredt sig som en ustoppelig ild, på tværs af provinser og befolkningsgrupper, der er ramt af år med sanktioner og isolation.

– Gnisten var Mahsa Aminis død, men det er ikke længere kun en protest mod behandlingen af hende. Folk er involveret på tværs af køn, social og økonomisk status, siger Beritan.

Selv er hun dog på det seneste blevet nervøs for at deltage i demonstrationerne – og i det hele taget færdes offentligt. Byen er anspændt, og hun føler sig jagtet.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies