Seneste Danmarksnyheder

Irans præsident tog tørklædekrav med til USA – det nægtede CNN-ikon

Traditionel fortolkning af islam

Udover det politiske, der er på spil i interviewsituationen, repræsenterer præsident Raisi en meget konservativ retning inden for islam.

Derfor er det ifølge lektor Claus Valling Pedersen vigtigt for præsidenten at sende et signal om, at “hvis du vil have et interview med mig, tager du tørklæde på”.

I den mere traditionelle fortolkning af islam er der et religiøst moralsk kodeks for, hvordan omgangen mellem mænd og kvinder skal være, forklarer Saer El-Jaichi fra DIIS.

– Det går groft sagt ud på, at man skal minimere kontakten så meget, som overhovedet muligt. Når kontakt er nødvendigt, skal det ske efter nogle helt faste påklædningsprincipper, hvor kvinden skal være tildækket, siger han og tilføjer:

– Er hun ikke tildækket, som sharia-lovgivningen tilskriver det, kan manden vælge ikke at deltage i interviewet.

Der er også andre fortolkninger af den islamiske tradition, hvor man lægger mindre vægt på kvindens påklædning og mere på mandens pligt til at kigge væk eller sænke blikket, understreger Saer El-Jaichi.

Forskel på amerikansk og iransk jord

CNN-journalisten Christiane Amanpour, der selv har rødder i Iran, har før båret tørklæde, når hun har lavet interviews.

Den 6. januar 1998 mødtes hun med Irans daværende præsident Mohammad Khatami i hovedstad Teheran. Her havde hun et let stykke stof bundet om sit hoved.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies