Seneste Danmarksnyheder

Iran giver en ‘underlig halv indrømmelse’ om at have leveret droner til Rusland

Iran har længe benægtet at have leveret droner til Rusland, som russerne bruger til at angribe civil infrastruktur i Ukraine.

Men nu indrømmer Iran, at man har leveret “et begrænset antal droner“, og kun inden Rusland invaderede Ukraine, siger landets udenrigsminister, Hossein Amirabdollahian, ifølge nyhedsbureauet AP.

– Vedrørende ramaskriget, som blev startet af visse vestlige lande, om, at Iran har leveret missiler og droner til at hjælpe Rusland i krigen i Ukraine, så er missildelen fuldstændig falsk. Dronedelen er sand, vi leverede et begrænset antal droner til Rusland måneder før ukrainekrigen, siger han.

Underdrivelse

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder den forklaring for en løgn. Alene i løbet af fredag har ukrainske tropper skudt 11 iranske droner ned, siger han i en tale lørdag. Det skriver Reuters.

Også seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Helle Malmvig ser Irans udtalelse som usand.

Hun kalder den for en “underlig halv indrømmelse”, fordi Irans udenrigsminister påstår, at der kun er tale om få droner, der blev leveret inden krigen brød ud.

– Det, ved man fra både Ukraine selv og fra efterretninger, ikke er sandt. Der er tale om et langt større omfang, og at det har været under krigen. Militæreksperter siger, at man taler om tusindvis af droner.

Irans indrømmelse kan derfor snildt kaldes en underdrivelse, mener Helle Malmvig.

– Man kan godt spekulere i, hvorfor man giver denne indrømmelse, når det er en så halv omgang, siger seniorforskeren fra DIIS.

– Det bliver sådan helt hovedrystende, fordi alle godt ved, at der er iranske droner i Ukraine og ikke nok med det, der er også iranere på ukrainsk jord, der lærer russerne, hvordan man bruger dronerne.

Indrømmelsen har også skabt gnidninger internt i Iran. En fremtræden konservativ præst og en avisredaktør siger, at Irans forsyning af droner til Iran bør stoppe.

Sanktioner mod Iran

Sanktionerne er mod tre personer og en organisation, der har ansvaret for at levere dronerne til russerne. De har fået indefrosset en række værdier, de har i Europa.

Derudover er EU-landene også klar til at udvide allerede eksisterende sanktioner mod fire andre organisationer, som også skulle have været involveret i dronesalget.

Den iranske udenrigsminister mener, at Ukraine bør fremlægge beviser.

– Hvis Ukraine har dokumentation for, at Rusland har brugt iranske droner i Ukraine, så bør de give det til os. Hvis det kan bevises, at Rusland har brugt iranske droner i krigen, så vil vi ikke være ligeglade med det, siger Hossein Amirabdollahian.

Seniorforsker Helle Malmvig tolker den iranske udenrigsministers udtalelse som en indirekte måde at sige, at man selvfølgelig bekymrer sig om, hvad der sker i Ukraine uden at fornærme Rusland for meget.

– Det er en slags spil for galleriet, mener hun.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies