– Mens den islamiske republik som stat ærer og agter Khomeini, så er en stor del af den iranske befolkning ikke glade for den republik, han fik grundlagt, siger Claus Valling Pedersen.
At demonstranterne angiveligt sætter ild til hans tidligere hjem viser tydeligt, at den yngre generation i Iran ingen respekt har for den tidligere leder, mener den danske forsker.
– Især den unge generation, som ikke har oplevet revolutionen og revolutionens første år, tænker tydeligvis ikke, at de skylder Khomeini noget som helst – tværtimod, siger Valling Pedersen.
Han frygter, at “regimet vil slå hårdt igen” mod demonstranterne.
Demonstranter udsat for tortur i fængsler
Omkring 15-16.000 demonstranter er ifølge BBC blevet arresteret, og et ukendt antal af dem er udsat for en kummerlig behandling i fængslerne.
Det fortæller Martin Lemberg-Pedersen, som er chef for politik og dokumentation i Amnestys danske afdeling.
– Der foregår både fysisk og psykisk tortur, siger han.
Det er vidt forskellige mennesker, der er blevet arresteret og dræbt. Både universitetsstuderende, menneskerettighedsforkæmpere, journalister og endda også skolebørn sidder indespærret og har mistet livet de seneste ni uger.
Flere er døde ved at ordensmagten målrettet har skudt konkrete demonstranter eller har skudt ind i store menneskemængder, lyder det.
I sidste weekend blev den første demonstrant dømt til døden for – ifølge iransk lov – at have ført “krig mod gud”. Ifølge regimet er retssagerne et forsøg på at skabe retfærdighed, men det ligner mere et forsøg på at skræmme oprørerne til at blive hjemme, siger Martin Lemberg-Pedersen.
– Vi frygter, at det bliver en slags facade-retssager, som skal intimidere folk væk fra gaderne og demonstrationerne, som er øget i omfang i hele landet, siger han.
Optøjerne har varet i nu omkring ni uger, og der er kun én ting, Martin Lemberg-Pedersen fra Amnesty kan pege på som lidt optimistisk i en “tragisk situation”:
– Det er det utrolige mod, de iranske kvinder og den iranske civilbefolkning viser stående overfor et så brutalt system.
Den 2. november stillede ‘Verden ifølge Gram’ spørgsmålet ‘Kan Irans kvinder virkelig vælte præstestyret?’. Lyt med her: