Seneste Danmarksnyheder

Ikke sket i 20 år: Ny færøsk regering vil skære i bloktilskuddet fra Danmark

Færøerne er klar til at gøre sig mindre økonomisk afhængig af Danmark.

Sådan lyder det fra de tre partier, der i dag har præsenteret et nyt regeringsgrundlag.

I spidsen står det færøske socialdemokrati, Javnaðarflokkurin, der har dannet regering med det republikanske parti, Tjóðveldi, og det liberale parti, Framsókn.

De lægger nu op til at kappe 100 millioner kroner af bloktilskuddet fra Danmark over de næste fire år.

Noget, der har stor symbolsk betydning. Det forklarer adjunkt i statskundskab ved Færøernes Universitet, Hallbera West.

– Det er noget, der ikke er sket i tyve år, så der er stor signalværdi i, at man nu igen reducerer bloktilskuddet, siger hun.

Bloktilskuddet fra Danmark ligger årligt cirka på 640 millioner.

Derfor lyder 25 millioner kroner årligt over de næste fire år måske ikke af så meget. Men beløbet skal ses i lyset af, at den nye regering lægger på til at overtage flere sagsområder fra Danmark, og det koster også på finanslovsbudgettet, forklarer Hallbera West.

Det er blandt andet det færøske luftrum og fyrvæsnet, der er tale om.

Hos det færøske medie Kringvarp, forklarer redaktør John Johansen, at der blandt de færøske partier er bred enighed om, at landet skal gøre sig mere uafhængig af danske penge.

– Det kommer af at, man en ret stærk økonomi her på Færøerne og vi har en bnp per indbygger, der er højere end den danske, så man mener helt klart, at man skal have en selvstændig økonomi, og derfor reduceret man det her bloktilskud, siger han.

Medvind til selvstændighedspartier

Det er især partierne Tjóðveldi og Framsókn, der arbejder for mere uafhængighed, som først og fremmest kan bruge den nye aftale til at fortælle deres vælgere, at der nu sker noget på selvstændighedsområdet.

Også selv om det måske ikke går så hurtigt, som de to partier ønsker, forklarer radiojournalist og politisk kommentator på Færøerne, Árni Gregersen.

– Hvis man tager 25 millioner om året, tager det cirka 26 år til det helt er væk, men de to partier synes i hvert fald, at det er en begyndelse, fortæller Árni Gregersen.

Han forklarer, at formanden for Tjóðveldi, Høgni Hoydal, tidligere i dag også hæftede sig ved det historiske i, at man nu reducerer i bloktilskuddet for første gang i 20 år.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies