Seneste Danmarksnyheder

Ikke alle de store fodboldnationer går lige kritisk til Qatar: VM-guldet er vigtigere

De dobbelte franske verdensmestre vandt det seneste VM i 2018.

De er derfor også blandt favoritterne til at vinde denne VM-slutrunde.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kommer til at sidde på tribunen, hvis det franske landshold spiller sig frem til semifinalen ved VM i Qatar.

Det meddelte han i går og skar dermed igennem en heftig hjemlig debat om forholdene i ørkenstaten, hvor mediefolk, politikere og kulturpersonligheder har krævet en officiel boykot af slutrunden på grund af Qatars syn på menneskerettigheder.

– På venstrefløjen synes man, at officielle repræsentanter skal blive væk, imens højrefløjen mener, at de skal tage afsted, fortæller Jørn Boisen, Frankrigskender og institutleder ved Institut for Sprog og Litteratur ved Universitetet i Sydøst-Norge.

Det er dog mest i visse kredse i det franske samfund, at debatten om forholdene i Qatar fylder.

– Man har nogle kulturpersonligheder og journalister, der udtaler sig om det. I resten af samfundet er der ikke nogen som helst ændring i, hvem der plejer at se VM, så i folkedybet fylder det ikke det store, lyder det fra Jørn Boisen.

Herhjemme blev tidligere fodboldspiller Brian Laudrup fyret fra TV 2, fordi han medvirkede i en reklame for Dubai.

Men hvis Zinedine Zidane, som er en af Frankrigs største spillere nogensinde, havde været med i en lignende reklame, så var han ikke blevet fyret fra en fransk tv-station, vurderer Jørn Boisen.

– Det franske fodboldforbund har været meget løse i kødet over for Qatar. I Danmark og Tyskland er fodboldforbundene meget direkte i kritikken af Qatar, men det har det franske fodboldforbund ikke været.

På DRTV kan du se vores nye dokumentarserie om Qatar. Serien hedder ”Verdens bedste VM” – for det lover arrangørerne det bliver. Men serien viser en helt anden virkelighed, hvor vi alle skal navigere i en folkefest, der bliver holdt i skyggen af korruption, brudte menneskerettigheder og døde migrantarbejdere.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies