Seneste Danmarksnyheder

I USA elsker man og frygter våbnet, der er blevet synonymt med masseskyderier

Er det et gevær, der er lavet til krig, jagt eller selvforsvar?

Og hører det overhovedet hjemme i hænderne på civile?

I USA er debatten om en bestemt type våben – det såkaldte AR-15-gevær – igen blusset op efter skoleskyderiet på Robb Elementary School sidste tirsdag.

– Der er ingen grund til, at en almindelig borger skal have sådan et våben.

Ordene kommer fra lægen Comilla Sasson.

Hun havde vagten på en skadestue i Colorado en juli-nat for 10 år siden, da ambulancerne pludselig begyndte at komme ind med det ene offer efter det andet med alvorlige skudskader.

23 patienter på to timer.

– Den nat havde jeg patienter med indvoldene hængende ud, med halvdelen af deres hoveder skudt af. Det var et forfærdelige scenarie, som jeg aldrig havde troet, at jeg skulle opleve i mit liv som skadestuelæge, fortæller hun i et interview med Msnbc.

Patienterne var ofre for masseskyderiet i Aurora i 2012, hvor en gerningsmand havde åbnet ild i en biograf under en Batman-film.

Fra Vietnam-krig til private

Tirsdag var tallet 21 dræbte – heraf 19 børn.

Igen var gerningsvåbenet et halvautomatisk AR-15-våben.

Som det også var, da en natklub i Florida blev angrebet i 2016, da koncertgængere i Las Vegas i 2017 blev beskudt fra et hotelværelse, og da skolebørn blev mejet ned på Sandy Hook-skolen i 2012.

Kritikerne mener, at AR-15 er en del af problemet, når det gælder USA’s masseskyderier.

– Det er en maskine, der er designet til at dræbe så mange mennesker så hurtigt som muligt, siger lægen Comilla Sasson.

Den aften i Colorado oplevede hun, hvordan kuglerne fra gerningsvåbnet lavede større skader på ofrene end kugler fra for eksempel en 9 millimeter pistol.

AR-15 skyder nemlig med mindre kugler – men med en højere fart, som skaber en trykbølge, når kuglen passerer gennem vævet.

– En kugle fra en pistol vil dræbe, fordi den rammer en pulsåre, hjertet, hjernen eller andre vitale organer. Men den er ikke i stand til at lave den ødelæggelse, som en AR-15-riffel kan, siger Comilla Sasson til tv-stationen.

AR-15 er ikke et specifikt våben, men en våbentype.

Forkortelsen AR står hverken for “assault rifle” eller “automatic rifle”, men “ArmaLite Rifle” efter firmaet, der opfandt det semi-automatiske gevær i 1956.

I sin militære version kom riflen til at hedde M16 og fik sin ilddåb under Vietnam-krigen.

Våbenfirmaet Colt ejede indtil slutningen af 70’erne patentet, men da det udløb begyndte mange andre våbenproducenter at lave deres version.

I dag anslår man, at der er omkring 20 millioner våben af den type i omløb i USA.

Det er populært i en grad, så våbenlobbyorganisationen NRA (Americas Rifle Association) har kaldt den “Amerikas Riffel”.

– Lige nu er det den mest populære riffel i USA, fortæller journalist Zusha Elinson. Han dækker våben for avisen Wall Street Journal og er ved at skrive en bog om AR-15’s historie.

Forbrugerne elsker det, fordi det er nemt at skyde med, og fordi du kan udskifte delene. Det bliver kaldet “Lego for voksne”. Det er en ekstremt populær vare, fortæller han i en podcast.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies