Seneste Danmarksnyheder

I et næsten mørklagt Ukraine skal man nu droppe elkedlen og mikroovnen

Ifølge Ukrenergo får man assistance fra flere europæiske lande, så elforsyningen kan blive restaureret så hurtigt som muligt.

Blandt andet leverer Belgien og Polen både transformatorer, generatorer og insuleringsmateriale til elkabler for flere hundredetusinde euro.

Og Ukraines premierminister, Denys Sjmyhal, afviser en situation, hvor Ukraine bliver mørklagt, men sagde så sent som i tirsdags.

– Hver eneste kilowatt, I ikke anvender, vil bidrage til yderligere stabilitet af vores energisystem.

Udmattelsesstrategi

Mens nogle udlægger de nylige angreb som et tegn på russisk desperation over manglende fremgang ved frontlinjen, anser andre det som et led en strategi.

Udover at sprede frygt i befolkningen skal målet være at vende kombinationen af høje gaspriser, ødelagte rørledninger samt truslen mod atomkraftværker og en truende kold vinter til en fordelagtig russisk forhandlingsbrik. En form for udmattelsesstrategi, om man vil.

– Putin har flyttet sig fra spørgsmålet, “hvordan vinder jeg”, til “hvordan undgår jeg et nederlag”, lyder analysen fra Mark Galeotti, der har skrevet flere bøger om den russiske præsident, til Politico.

Han betegner den russiske strategi som “strategisk tålmodighed”.

I mellemtiden serverer Ukrenergo gode råd til ukrainerne til at komme igennem de næste mange kolde måneder, hvor periodiske strømsvigt, manglende vandforsyning og sparsom opvarmning – hvis nogen – kan blive en del af hverdagen.

– Hav et lager af tændstikker, stearinlys, lightere klar, til når lyset går ud. Find lommelygter. Både almindeligt batteridrevne – med ekstrabatterier – og genopladelige, lyder bare et af rådene, der suppleres af anbefalingen om at anskaffe sig et køkkenapparat, som kan køre på brændstof-tabletter.

– Anskaf et lager af mad og vand. Man bør have mindst fem til ti fem-liters vanddunke, lige så vel som en vis mængde af konserves, instantnudler og mørk chokolade er velegnet.

Og mens ukrainerne stabler dåsemad og vanddunke i litervis har landets sikkerhedstjeneste iværksat en kriminalefterforskning af de seneste dages angreb i hovedstadsregionen.

– Efterforskere fra Sikkerhedstjenesten i Kyiv og regionen arbejder på nedslags-stedet og undersøger omstændighederne og forbindelsen til de russere, de er involveret i det, lyder det fra sikkerhedstjenenesten SBU.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies