Andre lande østpå har også stramme regler. I Ungarn har Viktor Orbans regering sørget for, at hospitaler, som ikke udfører aborter, får ekstra penge. Samtidig er der blevet indført en regel, som betyder, at kvinder skal til to konsultationer, før en abort tillades.
I Slovakiet har regeringen flere gange forsøgt at stramme lovgivningen, dog uden held, da parlamentet ikke har stemt for forslaget, skriver mediet Politico.
Fri abort de fleste steder
Forbud mod abort er dog undtagelsen. Generelt er tendensen i Europa, at langt de fleste lande har en eller anden for form for fri abort.
Landene har forskellige lovgivninger hvor eksempelvis grænsen for, hvornår man kan vælge at få foretaget en abort varierer.
I Danmark kan kvinder over 18 år lovligt og gratis vælge en abort indtil udgangen af 12. graviditetsuge. Herefter kræver det en særlig godkendelse. I Sverige er grænsen for en abort derimod 18. uge, mens den for eksempel i Portugal er 10 uger.
Samtidig har mange lande indført en obligatorisk ventetid, som betyder, at kvinden skal vente i et antal dage, fra beslutningen er taget i samråd med en læge, til selve aborten bliver sat i gang.
WHO med nye anbefalinger
Men grænserne for, hvornår man kan vælge at få foretaget en abort kan helt sløjfes, lød det tidligere i år fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. I en række nye anbefalinger fra organisationen stod der blandt andet, at der ikke er noget sundhedsfagligt forkert i at foretage en abort gennem hele graviditeten.
Derudover anbefalede WHO også, at lande fremover skal afskaffe andre restriktioner såsom obligatorisk ventetid, eller at en abort skal godkendes af myndigheder eller familiemedlemmer. Sådan er det blandt andet i Danmark, hvor en kvinder under 18 år skal have tilladelse fra sine forældre.