Seneste Danmarksnyheder

I dag bliver det afgjort: Bordtennismandater har før afgjort valg – men Ulf Kristersson ligner en vinder

Der er 310 valgsteder, der skal tælle den kvarte million brevstemmer, så man forventer, at de er færdige i løbet af onsdagen. Udover de anslået 250.000 brevstemmer og förtidsröstarna er der også godt 90.000 stemmer, der skal tælles igen. Stemmer, der blev erklæret ugyldige på valgaftenen, og som nu skal kontrolleres igen.

Normalt gør de såkaldte onsdagsstemmer ikke den store forskel for det endelige valgresultat, siger Anna Gaarslev.

– Onsdagsstemmerne plejer ikke at have den helt store betydning, men det er sket, at et bordtennismandat – altså ét, der hopper frem og tilbage – bliver afgjort af onsdagsstemmerne, som det skete i 2018. Vi skal tilbage til 1979 før onsdagsstemmerne afgjorde hvem der fik regeringsmagten, siger hun.

Sverigedemokraterna

Men sikkert er det, at en potentiel borgerlig regering har det højrenationale og indvandrekritiske Sverigedemokraterna at takke for, at de måske ender med at vinde regeringsmagten.

Sverigedemokraterna står til at blive det største borgerlige parti ved dette valg.

Ved valget i 2018 gik partiet også betragteligt frem. Her vandt de cirka 17 procent af stemmerne, fik 62 mandater og endte som Sveriges tredjestørste parti.

Den fremgang har partiet fortsat ved dette valg, hvor partiet står til at få mere end 20 procent af stemmerne. Og Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, understregede da også ved partiets valgfest sent søndag aften, at man denne gang går efter at komme i regering:

– Vores ambition er at komme med i regeringen. Det bedste for Sverige vil være en flertalsregering.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies