Seneste Danmarksnyheder

Hvem er de formodede kupmagere, der beskyldes for at ville genindføre rige fra 1871 og indsætte tysk prins?

“Rigsborgere” kræver ny kejser

Der er tale om en bevægelse, der består af en række mindre grupper og individer på tværs af landet. Fællesnævneren for rigsborgerne er, at de ikke accepterer den tyske stat og dens institutioner og regler.

Det er en broget skare af mennesker, fortæller DR’s Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

– I den harmløse ende har du selvbestaltede konger og fyrster, der i nogle tilfælde iklæder sig royale klæder, de selv har syet. De opretter egne riger hjemme på matriklen eller virtuelt på nettet og har ofte egne legitimationspapirer, for eksempel pas de har lavet på computeren og printet.

Nogle medlemmer er tilhængere af det tyske imperium under monarkiet og går ind for at genindføre det gamle tyske rige med inspiration fra 1871.

Ifølge det tyske medie DW, så nægter medlemmerne at betale skat og har udråbt deres egne små nationale territorier, som de kalder “Det andet tyske imperie”, “Fristaten Preussen” og “Fyrstedømmet Germanien”.

Ifølge Reuters kræver nogle medlemmer, at tipoldebarnet af kejser Wilhem d. 2 bliver sat på den tyske trone, som altså skal genindføres. Tipoldebarnet var ikke blandt de anholdte i dag.

Til gengæld indgik et medlem af den tidligere tyske kongefamilie i kupplanerne. Blandt dagens anholdte var den 71-årige Heinrich XIII, som bruger titlen ‘Prins Reuss’.

Han skulle angiveligt indsættes som ny leder i en ny fremtidig stat, og ifølge den tyske anklagemyndighed havde Heinrich XIII forsøgt at kontakte repræsentanter fra Rusland, noget der blev anset som centralt for skabe en ny orden i landet.

Heinrich XIII stammer fra den royale slægt Reuss, som tidligere har regeret over dele af det østlige Tyskland, og han har været under overvågning som potentiel terrortrussel i Tyskland.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters, har Reuss-slægten tidligere taget afstand til Heinrich XIII og kaldt ham en ‘forvirret gammel mand’, der forfulgte konspirationsteorier.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies