Er du en af dem, der i flere år har glædet dig til at rejse ned til en græsk ø i Middelhavet til et hvidt kalkstenshus med blå vinduer? Og er hele din forestilling om Middelhavets idyl blevet ødelagt af bekymringer om, hvorvidt du overhovedet kan komme afsted, eller frygten for at strande?
Derfor kan det være vigtigt at kende dine rettigheder.
Rejselysten er i den grad kommet tilbage, og det skaber et pres på hele branchen. Det siger den danske salgsdirektør i Apollo, Glenn Bisgaard. (Foto: Simone Nielsen)
Rejseselskabet skal finde løsninger
I et åbent brev til SAS og pilotforeningerne skriver koncernchefen fra Apollo, at ansvaret lægges over på kunderne, fordi Europa lider under mangel på fly og personale.
Men du skal ikke selv gå ud og booke hotel og fly ifølge Vibeke Myrtue Jensen, som er politisk rådgiver inden for miljø og transport ved Forbrugerrådet Tænk.
– Det er Apollo, som skal finde et hotel. Det er dem, du har købt rejsen af, som skal hjælpe dig. Det er vigtigt først at give selskaberne mulighed for at hjælpe dig, før du selv går i gang med at finde noget, siger hun.
Men det kan blive en udfordring at finde både nye hoteller og fly, står der i det åbne brev fra Apollo.
Den danske salgsdirektør i Apollo, Glenn Bisgaard, er enig i, at de snart kan stå i et problem.
– Dem, der bliver berørt af aflyste afgange, har risiko for at strande. Det kan skabe en ubehagelig situation, fordi nogle øer er små, og der kan pludselig stå mange mennesker, hvor vi skal ud at finde alternative hoteller, og hotellerne er også presset på kapaciteten, siger han.
Det er ikke kun på hotelfronten, at det kan være svært at finde alternativer. Flybranchen er ligeledes hårdt presset ifølge Ole Kirhert, som er redaktør på luftfartsmediet checkin.dk.
– Det, vi hører, er, at Apollo har været rundt i hele markedet for at finde kapacitet. Men situationen er den, at det er meget svært at opdrive ledige fly. Det er således, at siden coronapandemien har mange flyselskaber været nødt til at afskedige personale. Nu prøver de at få personale tilbage igen, siger han.
Men derfor vil ansvaret ikke ende hos kunderne ifølge Vibeke Myrtue Jensen. Det står nemlig i pakkerejseloven, at rejsebureauet skal tilbyde hotel, transport, kost og alternativ flyrute.
– Rejseselskabet eller flyselskaber skal have haft mulighed for at hjælpe dig, så hvis du selv bare går ud og finder noget, så har du ikke nødvendigvis ret til refundering, siger hun.
Hvis man ikke er tilfreds med den løsning, som rejsebureauet tilbyder, så kan man prøve at gå i dialog med rejseselskabet om en løsning, foreslår Vibeke Myrtue Jensen.
– Hvis man ikke er tilfreds med det alternativ, som rejsebureauet har leveret, så skal du tage kontakt til dem. Hvis man er meget utilfreds, så er det en sag for pakkerejseanklagenævnet efterfølgende at afgøre.