Seneste Danmarksnyheder

Hongkongs nye politiske leder vil fortsætte Beijings ‘benhårde linje’

Hongkongs nye leder, John Lee, blev i nat dansk tid taget i ed under pomp og pragt af selveste Kinas præsident, Xi Jinping.

Det er første gang i fem år, at Xi Jinping besøger Hongkong, og også første gang præsidenten er ude af fastlands-Kina efter pandemiens udbrud.

Og det er da også systemets – og Beijings – mand, som i dag er blevet udnævnt til Hongkongs leder. Det fortæller Philip Khokhar, DR’s Asien-korrespondent.

– Han er tidligere politichef og tidligere sikkerhedsminister. Og så er han en af hovedarkitekterne bag Hongkongs sikkerhedslov, som gør det nærmest umuligt at kritisere den lokale regering, men også regeringen i Beijing, og faktisk også gør det ulovligt at kræve løsrivelse fra Kina, siger han.

– Så han anses som en mand, der vil fortsætte den her benhårde linje, som Hongkong er slået ind på de senere år, og som i den grad er gået ud over demokratibevægelsen.

Med indsættelsen af Lee og sit opsigtsvækkende besøg i Hongkong, sender den kinesiske præsident et “stærkt og orkestreret signal”, siger Philip Khokhar.

– Han vender tilbage til Hongkong og siger, at det er ham, der bestemmer, og at det i realiteten også er Beijing, der bestemmer, hvem der bliver premierminister i Hongkong, siger han.

Svært at tale om selvstyre

De senere års massive protester, der primært fandt sted inden pandemien brød ud, var blandt andet rettet mod den lokale regering og mod Kinas tiltagende kontrol med byen.

Hongkong blev overdraget til Kina i 1997 efter at have været under britisk kontrol i 150 år. Dagens udnævnelse af John Lee sker på 25 års jubilæet for overdragelsen.

Den skete dengang under princippet “et land, to systemer”, som betød, at Hongkong nød godt af en langt større frihed, end det er tilfældet i resten af Kina.

Men i de senere år har Kina skruet op for kontrollen med den i princippet selvstyrende by, ikke mindst, da Kina for to år siden indførte en sikkerhedslov, der forbyder kritik af regeringen og i realiteten afskaffer ytringsfriheden.

– I realiteten har Kina taget så meget magt til sig i Hongkong, også mere end de fleste havde regnet med frem til 2047, hvortil den her aftale med briterne om et land, to systemer, eksisterer.

– Det er meget svært at tale om selvstyre i Hongkong i dag, i realiteten så er John Lee også Beijings mand, og der var ikke flere kandidater at vælge mellem, der var kun en mand, og det var John Lee, siger Philip Khokhar.

Lov sætter skræk i livet hos unge

Siden sikkerhedsloven blev indført, er protestbevægelsen i landet forstummet, regeringskritiske medier har drejet nøglen om og utallige systemkritikere er havnet bag lås og slå.

Samtidig ramte coronavirusset, der medførte skrappe restriktioner på blandt andet forsamlingsfriheden, som betyder, at man ikke må samles mere end fire personer.

Forbryder man sig mod restriktionerne, der stadig er i kraft den dag i dag, kan det udløse flere år bag tremmer. Det har lagt en gevaldig dæmper på enhver trang til at protestere, ikke mindst blandt de unge, der drev demonstrationerne frem i 2019, fortæller Philip Khokhar.

– Det er ikke fordi, vreden nødvendigvis er forsvundet, og det kan også godt være, at protestbevægelsen får vind i sejlene igen en dag, men lige nu er folk meget, meget bange.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies