Seneste Danmarksnyheder

Historiske vinde blæser over Colombia – og de blæser fra venstre

Mange – især ældre – colombianere ville nok have forsvoret, at de nogensinde skulle se en tidligere guerillasoldat sætte sig til rette i præsidentpaladset i Bogota.

Men hvis meningsmålingerne taler sandt, kan det snart være en realitet.

Det er ganske vist flere årtier siden, at Gustavo Petro var en del af oprørsgruppen M19 – en af de mange små grupper, der som storebror FARC satsede på væbnet konflikt mod den colombianske regering i en kamp for et mere socialt og lige Colombia.

Fortiden som guerillasoldat hænger stadig ved præsidentkandidatens navn og kan måske få nogle vælgere på midten af det politiske spektrum til at tvivle, når de i dag står nede i stemmeboksen.

Gustavo Petro fremhæver selv, at han nu på fredelig vis kæmper for et Colombia med bedre fordeling af landets goder og uden tvivl befinder han sig stadig på den politiske venstrefløj.

Venstrefløjens forbindelse til terror og kidnapninger

Og derfor er det i sig selv opsigtsvækkende, at han fører i de colombianske meningsmålinger. Venstrefløjen i Colombia plejer simpelthen at tabe, når det kommer til de afgørende valg om magten.

I modsætning til alle andre lande i regionen har Colombia har aldrig haft en ægte venstrefløjspræsident. Måske netop på grund af den langvarige borgerkrig i landet, hvor venstrefløjens oprørsgrupper som FARC, ELN og M19 for mange colombianere blev forbundet med terrorisme og kidnapninger.

Men det er også et faktum, at paramilitære grupper fra højrefløjen gennem tiden med vold har truet kandidater med præsidentdrømme og flere gange også har likvideret stærke navne fra Colombias venstrefløj, inden vi nåede frem til valgdagen.

En ‘moderne socialist’

Men Gustavo Petro er her altså stadig – trods adskillige dødstrusler i løbet af valgkampen – og den 62-årige økonom, der tidligere har været borgmester i hovedstaden Bogota, siger han vil skabe et nyt og mere lige Colombia.

Han har gjort det klart, at han ser sig selv som en mere moderne socialist på linje med for eksempel Chiles nye præsident Gabriel Boric, mens han tager kraftigt afstand fra den mere totalitære socialisme som Venezuelas Nicolas Maduro står for.

Petro siger dog, at han vil forsøge at forbedre forholdet til de venezuelanske naboer. Der har været kold luft mellem de to lande under den nuværende præsident Iván Duque og siden 2019 reelt ingen diplomatiske forbindelser mellem Bogota og Caracas.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies