Seneste Danmarksnyheder

Her er hovedpersonerne i det svenske valg

Ulf Kristersson er formand for Sveriges – i hvert fald indtil på søndag – næststørste parti, Moderaterna og den borgerlige oppositions bud på en ny statsminister.

Moderaternas største mærkesag ved denne valgkamp er et opgør med kriminaliteten i Sverige.

Netop bandekriminaliteten har de seneste år været et voksende problem, hvor 47 mennesker alene i år er blevet dræbt af skud.

Til sammenligning blev seks personer sidste år dræbt i banderelaterede konflikter i Danmark. Og Ulf Kristersson siger, at han kigger mod netop Danmark efter løsninger.

Kristersson har også flere ting tilfælles med formanden for Danmarks største borgerlige parti, Venstre.

Ligesom Jakob Ellemann-Jensen har Ulf Kristersson nemlig både været i militæret og bestridt chefposter i det private erhvervsliv.

Han er derudover en ivrig gymnast, der går meget op i ernæring og ikke forsømmer en lejlighed til at fremvise sine meget velvoksne og muskuløse lægge.

Det store nederlag i 2018

Kristersson var tidligere en klar modstander af noget som helst samarbejde med Sverigedemokraterna. Men han ændrede holdning efter det kaos, der udbrød efter valget i 2018:

Der var klart borgerligt flertal i Riksdagen – hvis man talte Sverigedemokraterna med. Men to partier i den daværende borgerlige alliance, Centerpartiet og Liberalerna, nægtede at indgå noget som helst samarbejde med SD.

I stedet indgik han en aftale med Socialdemokraternas kandidat, Stefan Löfven. Det tog 129 dage før Sverige fik en ny regering.

I 2019 holdt Kristersson sit første møde med partileder Jimmie Åkesson. Lige meget hvad der sker ved dette valg, vil han gå over i historien om den politiske leder og statsministerkandidat, der rakte hånden ud til Sverigedemokraterna.

Hvis ikke det lykkes Kristersson at danne en borgerlig regering efter dette valg, skal han nok se sig om efter et andet arbejde.

Jimmie Åkesson: Den yderste højrefløjs store håb og persona non grata

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies