Seneste Danmarksnyheder

Hemmelig adresse og politibeskyttelse i årevis – derfor var Rushdies bog kontroversiel

I mere end tre årtier har den verdensberømte britisk-indiske forfatter Salman Rushdie, som fredag blev angrebet under en forelæsning, været vant til trusler mod sit liv.

Han har levet på hemmelige adresser i både England og USA. Haft flere dæknavne og været under politibeskyttelse.

Et livsform, der skyldes den bog, som han i 1988 udgav med titlen “De Sataniske Vers”. Bogen skabte en enorm vrede blandt muslimer og i så høj en grad, at det iranske præstestyre i 1989 udstedte en fatwa – en islamisk dødsdom – over ham, fordi man mente, han havde krænket profeten.

Men hvad er det, der gør bogen så kontroversiel?

Det giver Politikens litteraturedaktør, Jes Stein Pedersen, her sit bud på.

– Det var den (kontroversiel, red.). Det er den måske også stadig, fordi der i den verden er en stor følsomhed over for beskrivelser af Muhammed-profeten, og det er der i “De Sataniske Vers”, siger han til P1 Morgen.

– Man mente simpelthen, at visse beskrivelser i bogen, som i øvrigt handler om alt mulig andet, var blasfemiske overfor islams store profet, fortæller han.

Det betød, at Salman Rushie med et fik ændret sit liv. Før var han en forfatter, der legede ved skrivebordet, fortalte eventyr og var i stand til at få læsere verden over til at blive begejstret for blandingen af indiske fabler og europæisk tankegods, fortæller Jes Stein Pedersen.

Nu blev han pludselig noget andet.

– Et ikon for ytringsfrihed, en livstruet forfatter, en mand, der var tvunget til pludselig at deltage i debatter over hele verden om ytringsfriheden.

Det var den daværende leder i Iran, ayatollah Khomeini, der efter bogens udgivelse udstedte en fatwa mod Salman Rushdie, og i dag er der i Iran udlovet en dusør på tre millioner dollar for at dræbe forfatteren.

Motivet for gårsdagens angreb kender vi dog endnu ikke.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies