Seneste Danmarksnyheder

Han mistænkes for nedskydning af fly med 298 civile: Nu tyder meget på, at han får sin egen bataljon i Ukraine

Kort efter MH17 forsvandt fra radaren, skrev en profil, der menes at tilhøre Igor Girkin, på det russiske sociale medie Vkontakte, at man havde skudt et ukrainsk militærfly ned i nærheden af Torez.

Opslaget blev senere slettet af profilen.

– Få sekunder efter MH17 blev skudt ned, skrev Igor Girkin på sociale medier, at man havde advaret Ukraine mod at opholde sig i luftrummet, og det er siden blevet brugt som bevis på, at det var russere/separatister, der stod bag, siger Matilde Kimer.

– Under alle omstændigheder havde han en afgørende rolle i nedskydningen af MH17.

Den hollandske anklagemyndighed mener også, at Igor Girkin og tre andre er direkte ansvarlige for at have leveret det missilsystem, som eksperter mener blev brugt til nedskydningen, og vil derfor have dem straffet med livstid.

Kunne ikke kritisere fra sofaen længere

Igor Girkins – i russisk kontekst – voldsomme kritik af indsatsen i Ukraine er måske også grunden til, at man nu ser Igor Girkin selv tage del i krigsindsatsen, mener Matilde Kimer.

Billeder fra byen Semenovka nær Slovjansk efter kampene i 2014. (Foto: © GLEB GARANICH, Scanpix Denmark)

– Nu har han nærmest siden krigens start siddet og brokket sig over den militære strategi og sagt, at der skulle sendes flere tropper.

– På et eller andet tidspunkt kan han jo ikke gøre det hjemme fra sofaen længere. Han havde selvfølgelig en karensperiode lige efter sommeren 2014 (hvor han tabte salget om Slavjansk, red), men jeg vil umiddelbart mene, at han sagtens kunne være taget til Ukraine, da krigen brød ud, siger hun.

Tror du, at der er mange, der vil tilslutte sig hans frivillige bataljon?

Jeg har svært ved at vurdere, hvor mange frivillige han kan lokke til korpset. Han har masser af følgere digitalt, men der er jo stor forskel på at trykke like på et socialt medie og så møde fysisk op og kæmpe med ham.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies