Seneste Danmarksnyheder

Hårdkogte kriminelle kan være på vej i krig mod Ukraine

Wagners tilbud

Det er ikke første gang, at indsatte bliver forsøgt indkaldt til hæren. Henover sommeren fik hårdkogte russiske kriminelle ifølge russiske medier besøg af en ganske særlig gæst. Nemlig Jevgenij Prigosjin.

En mand, der er blevet styrtende rig på at udleje brutale lejesoldater fra militærfirmaet ‘Wagner Group’ til konflikter i hele verden – lige nu i Ukraine.

‘Putins kok’, som Prigosjin også kaldes, medbragte eftersigende et ganske særligt tilbud til fangerne i de russiske fængsler: Meld jer til at kæmpe i Ukraine under Wagners faner, og I vil få løn og en benådning af Putin, hvis I overlever.

– Så den nye lov er altså også en legitimering af en praksis, der har været i gang i månedsvis. Prigosjin og hans folk har været ude i fængsler og forsøgt at tale for fortræffeligheden af at kæmpe i stedet for at sidde inde, samt at love, at folk kan blive benådet, siger Matilde Kimer.

– Man har mistænkt, at Prigosjin og Wagner-gruppen var et appendix til det russiske forsvar. Hvilket myndighederne har afvist. Det er der jo så ingen grund til at gemme mere, når deres praksis bliver ophøjet til lov i Rusland.

Yderligere mobilisering

Den nye lov er en tilføjelse til den lov om mobilisering, som Rusland vedtog i september, hvor den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, meddelte, at man ville indkalde 300.000 russere til hæren for blandt andet at kunne forsvare kontaktlinjen til Ukraine.

Herefter forsøgte mange russere at flygte ud af landet for at undgå at skulle kæmpe for Rusland. Det finske medie, YLE, traf i den forbindelse flere russiske mænd, blandt andre Matvej herunder, der bekræftede, at de forlod landet for ikke at skulle i krig:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies