Seneste Danmarksnyheder

Ghana vil straffe homoseksualitet med fængsel i flere år

Ghanas parlament står til at vedtage en anti-LGBT+ lovgivning, der vil gøre det muligt at straffe personer der har et forhold til en af samme køn, samt straffe mænd, som iklæder sig kjole.

Bliver lovforslaget stemt igennem, kan det resultere i en fængselsstraf på fem år for at være LGBT+ person og op til ti års fængsel for at promovere homoseksualitet gennem for eksempel LGBT+ venlige organisationer.

Lovforslaget bemærker sig specielt ved, at man som almindelig ghaneser kan risikere fem års fængselsstraf, hvis man har kendskab til en LGBT+ person og ikke anmelder vedkommende til myndighederne.

“Et kæmpe tilbageskridt” for LGBT+

“Fremmelsen af ordentlige seksuelle rettigheder og ghanesiske familieværdier”, som lovforslaget officielt hedder, har været mere end et år undervejs og der er en reel mulighed for, at det bliver til lov, siger Søren Bendixen, Afrika-korrespondent i DR.

– Den er et kæmpe tilbageskridt i kampen for LGBT+ rettigheder på det afrikanske kontinent, lyder det fra korrespondenten.

Karen Lauterbach, lektor på center for Afrikanske studier på Københavns Universitet, forklarer, hvordan en sådan lov kan blive en realitet i Ghana.

– Det er en del af en kamp om værdier, hvor enkelte parlamentsmedlemmer har fremsat det her lovforslag med det argument, at LGBT+ personer ses som undergravende for traditionelle ghanesiske værdier, samfunds- og familieværdier og samtidig er i modstrid med religiøse overbevisninger og retningslinjer, siger hun.

– En øget aktivisme og synlighed i LGBT+ miljøet opfattes som provokationer.

Stigende vold

Siden lovforslaget blev præsenteret i parlamentet, har man set en voldsom stigning i vold mod LGBT+ personer.

Forslaget har sat gang i en heftig debat og sat personer fra LGBT+ miljøet i søgelyset i Ghana.

– Man har allerede set, i kraft af lovforslaget, at volden mod LGBT+ personer er steget. Forslaget ses som et greencard til at sætte en heksejagt ind. Hvis den bliver vedtaget, så bliver det et meget svært rum for LGBT+ personer at være, siger Søren Bendixen.

Det har længe været ulovligt at være homoseksuel i Ghana. Loven stammer tilbage fra kolonitiden, men er dog ikke blevet håndhævet, siger Karen Lauterbach.

– Så længe det ikke var noget der foregik i den offentlige sfære, så har man accepteret det. Nu er det lige pludselig noget man leder efter og forsøger at slå ned på.

Søren Bendixen bemærker, at der også er et par lyspunkter for LGBT+ rettigheder i Afrika.

– For eksempel har både Botswana og Angola afkriminaliseret det at være homoseksuel, inden for det seneste år, fortæller han.

Som lovforslaget lyder, kan man som ghanesisk borger risikere fængselsstraf, hvis man har kendskab til en LGBT+-person og undlader at rapportere det til myndighederne. Det gælder både familiemedlemmer og bekendte. Det kan derfor forventes at være meget vanskeligere end tidligere at være LGBT+-person i Ghana. Karen Lauterbach påpeger, at der er mere på spil end de hårde fængselsstrffe, hvis lovforslaget bliver stemt igennem.

– Hvis denne lov bliver vedtaget, er det et tilbageslag for grundlæggende rettigheder, der er sikret i den ghanesiske forfatning, så som ytringsfrihed og ret til forsamling.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies