Seneste Danmarksnyheder

Gaza er endnu en gang omdrejningspunkt i konflikt: Det er krigslignende tilstande

Blokaden blev indført som en reaktion på, at den militante gruppe Hamas i 2007 overtog kontrollen i Gazastriben og med den begrundelse, at Israel ville sikre, at der i Gaza ikke skulle være adgang til materialer, der kunne bruges til at fremstille våben.

– Israel ser Hamas som en komplet uforsonlig modstander, og for Israel er blokaden og luftangrebene en måde at lave en kollektiv afstraffelse af de palæstinensiske indbyggere i Gaza, fordi Hamas stadig har kontrollen i området, siger Sune Haugbølle.

Og når Israel udfører luftangreb i Gaza, er der ikke mange steder at gemme sig for civilbefolkningen.

– De har ikke bombesikrede rum, og dem, jeg taler med, sover ikke. Når man hører F16-fly flyve over sit hoved hele natten, så bliver man jo på en måde terroriseret. De civile er ekstremt ramte af posttraumatisk stress, siger Jotam Confino.

Gaza er ofte under angreb

Siden Hamas overtog styringen i Gazastriben i 2007, har der været flere deciderede krige mellem Israel og Hamas i den lille enklave, både ved årsskiftet 2008/2009, i sommeren 2014 og senest i maj 2021.

Men hvorfor er det ofte netop Gaza, der er centrum for de blodige konflikter?

– Israel er bekymrede for, at militante grupper som Islamisk Jihad og Hamas kan øge deres kapacitet til at angribe ind i Israel. Nogle gange angriber Israel præventivt, og andre gange kan det være, at de blander sig i palæstinensisk politik, hvor man for eksempel ønsker at svække Hamas internt og få dem til at fremstå svage. Der er både politik og storpolitik i angrebene, siger Sune Haugbølle.

Han understreger, at Hamas ligeledes bruger deres militære magt politisk for at presse Israel til i sidste ende at kunne forhandle en ophævelse af blokaden.

Israel ved jo, at når de bomber i Gaza, så vil der også komme en form for modsvar fra for eksempel Islamisk Jihad eller Hamas. Hvorfor angriber de alligevel?

– Det er en kalkuleret risiko, hvor den israelske regering og militæret ønsker et opretholde en magtbalance og bevise overfor deres egen befolkning, at de er i stand til at forsvare sig mod grupper som Islamisk Jihad og Hamas, siger Sune Haugbølle.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies