Det fik den qatarske udenrigsminister til at anklage Tyskland for hykleri.
– På den ene side bliver den tyske befolkning misinformeret af sin regering. På den anden side har den ingen problemer med Qatar, når det gælder energi-aftaler og investeringer, sagde udenrigsminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Det viser ifølge Lykke Friis, hvordan energiindkøb er brolagt med dilemmaer.
– Udfordringen er, at de fleste af de lande, der producerer gas – hvis man ser bort fra Norge og USA – ikke er de lande, der står øverst på skamlen, hvis der skulle uddeles demokrati-medaljer, siger hun.
– EU har også lavet en aftale med Aserbajdsjan, som også er et land, hvor der er tortur, men da kommissionsformand Ursula von der Leyen stod derovre, var der ikke et ord om det, siger Lykke Friis.
– Man skal bare være opmærksom på, at man er med til at støtte nogle regimer, og så kan man ikke føre sig frem med samme stemmeføring, når det gælder VM i Qatar eller menneskerettigheder, siger Friis.
Derfor gælder det om at få sin gas og olie fra så mange kilder, som muligt, siger hun.
– Man risikerer at erstatte en afhængighed med en anden, hvis man lægger for mange æg i en kurv. Ellers gør man sig selv sårbar. Det er læren fra den 24. februar (den russiske invasion af Ukraine, red.), siger tænketanken Europas direktør.
Skifergas fra USA
Det er heller ikke uproblematisk, når mere af gassen nu kommer fra USA.
Her udvinder man nemlig skifergas ved hjælp af den omstridte metode fracking, som man har forbudt eller begrænset i Europa på grund af miljøhensyn.
Nu kan USA så skovle dollars ind på at sælge skifergas til de miljøbevidste europæerne.
– Det er jo også et dilemma, siger Lykke Friis.
En anden advarselslampe er ifølge analysen, at kun halvdelen af energiaftalerne rummer tiltag for at sikre mere grøn energi. Og på længere sigt er EU‘s målsætning, at man ønsker at gøre sig fri af fossile brændstoffer.
Det kan gøre det svært, når man skal ud og købe gas. For gas-landene vil have så lange kontrakter, som muligt.
– Vi skal samtidig have med, at det med at købe gas er uhyre vanskeligt. Der er virkelig kommet konkurrence om det, fortæller Lykke Friis.
I denne uge underskrev Kina således en kontrakt om at købe naturgas af Qatar over de næste 27 år.
– Den slags aftaler vil Europa ikke indgå, og det hænger sammen med, at vi gerne vil være uafhængig af fossile brændsler, og der er 27 år lang tid, siger Lykke Friis.